Sinds januari 2023 geldt er ook een helmplicht voor snorfietsen, scooters die 25 km/u gaan. Dat maakt de voordelen van zo’n snorfiets ten opzichte van een bromfiets, scooter die 45 km/u gaat, veel kleiner. Sinds de invoering van die helmplicht is er daarom veel vraag naar het omkeuren van een snorfiets. Kan dat eigenlijk wel? We leggen het je uit.

Waarom een scooter omkeuren?

Nu je op een 25 km/u scooter ook een helm moet dragen, is het enige overgebleven voordeel eigenlijk dat je op het fietspad mag rijden binnen de bebouwde kom. Voor velen is dit niet interessant genoeg meer, maar rijden ze dan liever 20 km/u harder. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen een nieuwe scooter te kopen met een geel kenteken, maar omkeuren is vaak goedkoper.

Wat is omkeuren snorfiets naar bromfiets?

Het omkeuren van een snorfiets naar een bromfiets bestaat uit verschillende onderdelen. Dit zijn namelijk het technische ombouwen van de scooter en het laten keuren van de omgebouwde scooter zodat hij weer de weg op weg. Feitelijk gezien voor je de scooter namelijk op en een opgevoerde scooter mag officieel de weg niet op.

Het ombouwen van de scooter

Ten eerste moet je er natuurlijk voor zorgen dat je scooter überhaupt 45 kan lopen. In sommige gevallen kun je dit misschien wel zelf, maar het is verstandig dit door een gecertificeerd monteur te laten doen. Zodra hij opgevoerd is mag hij namelijk officieel de weg niet meer op tot hij gekeurd is.

Hij moet dan echter wel door die keuring komen en die is vrij streng. Een scooterzaak weet waarop gelet wordt, bovendien is dit vaak helemaal niet duur en vrij eenvoudig. Voordeelscooters heeft hier een speciale service voor. In het geval van een elektrische scooter is het vaak zelfs niet meer dan de software updaten.

Let er wel op dat de actieradius van je scooter kleiner wordt wanneer hij harder loopt. Met correcties mag een bromfiets maximaal 54 km/u lopen bij een controle.

Van blauw naar geel kenteken

Om legaal op je opgevoerde scooter te mogen rijden heb je een geel kenteken nodig. Hiervoor moet hij opnieuw gekeurd worden door het RDW en moet je een geel kenteken aanvragen. Je kunt deze keuring aanvragen bij een officieel RDW-keuringsstation. Ook is dit mogelijk bij een RDW-erkend bedrijf bij jou in de buurt.

Bij het officiële keuringsstation liggen de kosten hiervoor momenteel vast op €112,50. Een RDW-erkend bedrijf bepaalt de kosten zelf, waardoor deze erg kunnen variëren.

De volgende punten zullen bij deze keuring worden gecontroleerd:

  • Motortype
  • Motornummer
  • Chassisnummer
  • Remschijven
  • Remblokken
  • Remslangen
  • Verlichting
  • Banden
  • Balhoofdlagers
  • Wiellagers
  • Snelheid

Als de scooter goedgekeurd is kun je een gele kentekenplaat aanvragen. Je krijgt binnen 5 dagen een kentekenbewijs opgestuurd waarmee je een kenteken kunt laten maken bij een kentekenplaatfabrikant. Let op dat de scooter de weg niet op mag totdat de nieuwe kentekenplaat gemonteerd is. Je mag alleen van de keuring terug naar huis. Houd rekening met enkele tientallen euro’s extra kosten voor de tenaamstelling en de kentekenplaat.

Heb ik een nieuw rijbewijs nodig na omkeuren van mijn scooter?

Nee, voor een snorfiets en een bromfiets geldt hetzelfde rijbewijs (AM). Je hebt alleen een ander rijbewijs nodig wanneer je een motorscooter wilt rijden. Hiervoor is het rijbewijs A1 verplicht. Deze hebben dan ook een snelheid van 90 kilometer per uur.

Wat als ik toch geen helm wil dragen op mijn scooter?

Hier kunnen we kort over zijn: als je geen goedgekeurde helm draagt op een scooter riskeer je een boete. Dit geldt sinds 1 januari 2023 voor zowel een 25 km/u als een 45 km/u scooter. De boete bedraagt op dit moment (juni 2023) €100, exclusief administratiekosten. De verwachting is echter dat deze boete nog hoger zal gaan worden.

Kortom, draag dus die helm om geen boete te krijgen. Bedenk je ook vooral dat die wetgeving er niet voor niets is. Uit onderzoek is gebleken dat er enorm veel hoofdletsel voorkwam bij ongelukken met scooters. Nog geen helm? Lees dan onze tips voor de beste scooterhelm kopen!

Er is echter een alternatief, dat is namelijk de elektrische fatbike. Dit is een elektrische fiets met dikke banden en een stoer uiterlijk. Ook deze haalt een snelheid van 25 km/u, maar omdat het officieel een fiets is, hoef je geen helm te dragen. Hieronder enkele voorbeelden.

Toch liever een scooter, maar is ombouwen en omkeuren geen optie? Dan is dit ook een mooi moment om voor het kopen van een elektrische scooter. Daarmee bespaar je flink op brandstof en de aanschafprijs is vergelijkbaar!