In het buitenland zijn ze al niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de elektrische step. Op elke straathoek zie je er wel wat geparkeerd staan en overal rijden ze tussen voetgangers, fietsers en taxi’s door. Doordat elektrische steps snel, wendbaar en simpel te gebruiken zijn, zijn e-steps populaire vervoersmiddelen in de grote en drukke wereldsteden.

In dit artikel leggen we je meer uit over de elektrische step, ook wel e-step genoemd. We leggen je onder andere uit of je met een elektrische step legaal mag rijden door steden, en wat voor steps er zijn.

Wat is een elektrische step?

Een elektrische step is een step die bedoeld is als volwaardig vervoermiddel, en niet als speelgoed. Het verschil tussen een gewone step en elektrische step is onder andere te zien aan de buizen die een stuk dikker zijn, de remhendels aan het stuur en het brede plankje waar je op staat. Ook zijn de banden breder en zijn deze banden gevuld met lucht, in plaats van dat ze hard zijn. De topsnelheid van een elektrische step ligt vaak rond 25 km/uur.

Behalve steps waarop je moet staan, bestaat er ook zoiets als een elektrische zitstep. Zo’n step heeft een in hoogte verstelbaar zadel. Dit maakt het reizen per step wat comfortabeler. Een elektrische zitstep wordt ook wel een elektrische mini scooter genoemd, vanwege de zittende houding. Deze elektrische mini steps zijn niet te vergelijken met een elektrische scooter; deze zijn groter en robuuster en kunnen over het algemeen harder.

Wat zijn de voordelen van een elektrische step?

Een elektrische step is een handig vervoermiddel voor kleine afstanden binnen een stad. Een step is namelijk wendbaar, waardoor je snel om auto’s, fietsers of voetgangers heen kan rijden. In tegenstelling tot een (elektrische) fiets hoef je zelf niets te doen om vooruit te komen en doordat een step klein en compact is, neemt deze weinig opbergruimte in beslag.

Zijn elektrische steps toegestaan in Nederland?

Momenteel zijn bijna alle e-steps niet welkom op de openbare weg. Je mag dus een elektrische step bezitten, maar je mag er niet mee over de openbare weg rijden. Op eigen terrein mag je ermee doen wat je wilt.

Dit komt doordat er nog geen regelgeving is op het gebied van steps. Zowel op Europees niveau als op nationaal niveau moeten er nog regels worden gemaakt voor e-steps. Totdat die regelgeving is gemaakt zal de elektrische step verboden blijven voor gebruik buiten eigen terrein. De planning is dat er in 2023 regelgeving ingevoerd zal worden met betrekking tot elektrische step Nederland. Er is dus een kans dat elektrische steps over een tijdje dus toch op de openbare weg gebruikt mogen worden.

Welke elektrische step kan ik gebruiken op de openbare weg?

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) heeft op haar website een lijst met voertuigen die vallen onder ‘bijzondere bromfietsen’, zoals een Segway, gepubliceerd. Goedgekeurde elektrische steps staan op deze lijst. Daarnaast is op de websites van zowel de RDW als de Rijksoverheid ook meer informatie te vinden over waaraan een elektrische step moet voldoen.

Zo worden er een aantal eisen gesteld aan de bestuurder van de elektrische step. Je moet minimaal 16 jaar oud zijn, een helm dragen en een verzekering hebben voor de step. Daarnaast zijn er een aantal verkeersregels van toepassing op stepbestuurders, bijvoorbeeld over wat je plek op de weg is.

Plaats van de e-step openbare weg

Waar je moet en mag rijden, hangt af van het type step. Een e-step waarbij je zelf mee moet steppen, rijdt op dezelfde plekken als een elektrische fiets. Ben je in bezit van een elektrische step waarbij je niet mee hoeft te steppen en die niet harder rijdt dan 25 km/uur? Dan wordt je gezien als snorfiets en rijd je over het algemeen op het fietspad. Als de step harder kan dan 25 km/u, dan volg je dezelfde regels die gelden voor een bromfiets. In tegenstelling tot wat je in het buitenland ziet, is met je elektrische step over de stoep rijden in Nederland dus voor geen enkele step toegestaan.

Elektrische step Nederland kopen

Woon je in Nederland en denk je erover na om een e-step te kopen? Er is veel keuze tussen verschillende e-steps. Voordat je besluit een e-step aan te schaffen, is het belangrijk om je te realiseren dat het merendeel van de elektrische steps op dit moment niet legaal zijn in Nederland. Dat betekent dat je wel een step in bezit mag hebben, maar er niet op de weg mee mag rijden. Daarvoor bestaat er namelijk nog geen regelgeving. Waarschijnlijk wordt deze regelgeving in Nederland in 2023 ingevoerd door de RDW. Het is nog niet bekend of dat betekent dat elektrische steps wel of niet gebruikt mogen worden op de openbare weg.

Elektrische steps die goedgekeurd zijn en dus op dit moment legaal, zijn onder andere:

Op eigen terrein zijn elektrische steps niet verboden. Een elektrische step is een handig hulpmiddel om snel en gemakkelijk een korte afstand af te leggen. Bovendien neemt een elektrische step weinig ruimte in beslag, en is de step duurzaam doordat deze niet op benzine rijdt. Ben je nieuwsgierig geworden naar elektrische steps? Bekijk dan hier een groot aanbod in Nederland.