Eerder berichtten we al dat gemeenten samen in actie kwamen tegen overlast door fatbikes. Daar voegen zich sinds deze week een viertal fabrikanten aan toe. De fabrikanten Brekr, Phatfour, Knaap en doppio slaan de handen ineens om het opvoeren van e-bikes tegen te gaan. Zij lanceren het Convenant Veilige Fatbikes.

Opvoeren fatbike verboden

De elektrische fatbike is op papier simpelweg een elektrische fiets. Dat betekent dat deze tot maximaal 25 kilometer per uur trapondersteuning mag bieden. In de praktijk worden veel e-bikes, waaronder ook veel elektrische fatbikes, opgevoerd. Snelheden kunnen hierdoor oplopen tot wel 50 kilometer per uur. Dit terwijl er geen rijbewijs nodig is, er geen minimumleeftijd is en je geeft helm hoeft te dragen. Dit lijdt tot gevaarlijke situaties voor zowel de bestuurders al andere weggebruikers.

De politie heeft sinds kort wel een nieuwe rollerbank, waarmee ook elektrische fietsen en fatbikes worden gecontroleerd. Loopt hij harder dan 25? Dan krijg je een boete van €290.

Convenant Veilige Fatbikes

De vier fabrikanten (Brekr, Phatfour, Knaap en doppio) komen nu in actie tegen bedrijven die elektrische fietsen illegaal opvoeren en gaan deze bedrijven boycotten. Hiervoor werd een speciale website in het leven geroepen en wordt er gebruik gemaakt van een hashtag op sociale media: https://www.veilige-fatbikes.nl/ en #veiligefatbikes. De samenwerking heeft een aantal doelstellingen geformuleerd, waaronder:

  • Meer informatievoorziening, omdat consumenten vaak niet goed geïnformeerd zijn over de risico’s van het opvoeren van een e-bike.
  • Goedkope geïmporteerde fatbikes die niet voldoen aan de Nederlandse normen en wetten moeten verdwijnen van de weg. Deze vergroten de kans op schade en letsel, terwijl ze ondertussen het imago van de fatbike onderuithalen.
  • Een fatbike moet verzekerd kunnen blijven, door het vele opvoeren twijfelen verzekeraars hier steeds vaker over.

Niet alleen fatbikes

Belangrijke notitie is dat het initiatief Veilige Fatbikes zich niet enkel richt op elektrische fatbikes. Hoewel hier de focus op ligt, worden ook ‘gewone’ elektrische fietsen veelvuldig opgevoerd. Alleen de fatbike verbieden maakt de gewone elektrische fiets een alternatief.

Motie Tweede Kamer

In de Tweede Kamer werd eerder een motie aangenomen om de onveilige situatie op het fietspad aan te pakken. Van demissionair Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) wordt uiterlijk 1 april een aanvalsplan verwacht. Onder andere het verbieden van opvoersets zou een van de maatregelen moeten gaan zijn. Het Convenant Veilige Fatbikes hoopt hieraan een constructieve bijdrage te kunnen leveren.