Elektrische scooters worden steeds populairder. Ze hebben dan ook veel voordelen boven scooters die op benzine rijden. Op de eerste plaats zijn ze beter voor het milieu, omdat ze geen uitlaatgassen uitstoten. Benzine is ook duurder dan elektriciteit, waardoor je met een elektrische scooter minder geld kwijt bent aan ’tanken’.

Daarnaast zijn met een e-scooter startproblemen grotendeels verleden tijd, evenals grote onderhoudsbeurten. Alleen de banden, de remmen en de verlichting dienen nog regelmatig nagekeken te worden en een vervanging van de accu eens in de zoveel jaar, is voldoende. Wel onder voorwaarde dat je de scooter regelmatig gebruikt en niet een lange tijd in de schuur laat staan. Doordat je overigens met zo’n klein en compact vervoermiddel overal tussendoor kunt manoeuvreren en makkelijk kunt parkeren, bereik je snel je bestemming en ook nog eens fluisterstil. De snelheid liegt er bovendien niet om, zelfs met iemand achterop. Een elektrische scooter heeft namelijk, net als een elektrische auto, meteen de beschikking tot zijn volledige vermogen wanneer je optrekt.

De verbeterde e-scooter

Waar je voorheen een elektrische scooter kocht vanaf ongeveer €4500,-, tel je nu net iets meer dan €1500,- neer voor een instapmodel, waarbij je tevens een verbeterde techniek in huis haalt. Het opladen van de accu (gewoon via het stopcontact) gaat immers veel sneller dan voorheen en technische snufjes als een digitaal instrumentenpaneel, complete ledverlichting en een alarmsysteem zijn deze scooter niet vreemd. Je kunt ze soms besturen zonder sleutel en dankzij een bijgeleverde app weet je precies waar je scooter zich bevindt. Dit is nog maar een greep uit alle hoogstandjes. Eveneens beschikt de huidige e-scooter over meer design en luxe.

Hoe verzeker ik mijn scooter?

Net als een benzinescooter dient een elektrische scooter verzekerd te zijn op de openbare weg. Welke scooterverzekering je afsluit, dient een weloverwogen keuze te zijn en het is maar net wat je wenst en hoe goed je verzekerd wil zijn.

Wat kost een scooter verzekering?

Als je met je (elektrische) scooter de openbare weg op gaat, moet deze verzekerd worden. Meestal heb je de keuze uit drie verschillende pakketten: WA, WA+ en All Risk. Maar hoeveel kost een scooter verzekering met elk van deze pakketten? Als je scooter splinternieuw is, betaal je voor een WA-pakket €10 tot €20 per maand. Voor een tweedehands scooter is dit al mogelijk vanaf een paar euro per maand. Een WA-verzekering is de minimale verzekering om op de openbare weg te mogen rijden. Bij dit pakket wordt de schade vergoed die je met je scooter veroorzaakt bij anderen. Verder heb je hierbij soms het recht om niet gedekte schade gratis te verhalen op de tegenpartij. Zo is dit bijvoorbeeld het geval bij Diks Verzekeringen, waarbij dit mogelijk is door een samenwerking met 112schade.nl.

Goedkoopste brommerverzekeringen direct vergelijken

Hoe duur is een scooter verzekering nu eigenlijk als je voor meer dan alleen de basis verzekert? Een WA+ verzekering kost je maandelijks ongeveer €20 tot €30. Hierbij worden behalve de WA-dekking meestal ook diefstal en brandschade vergoed.

Daarnaast is de kostprijs van een e-scooter verzekering afhankelijk van onder andere je woonplaats, aangezien scooters in de stad bijvoorbeeld sneller gestolen worden of beschadigd raken.

Bovendien betaal je meer als je jonger bent, omdat je dan nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd en onervaren bestuurders doorgaans meer brokken maken. Naarmate je langer schadevrij rijdt, wordt je verzekering goedkoper. Mocht je met een eerdere scooter al jaren schadevrij hebben gereden, dan wordt dat beloond. Tot slot is de prijs van de scooter bepalend: een duurdere scooter betekent een duurdere verzekering.

All risk verzekering scooter

Bij dit pakket is je scooter optimaal verzekerd. Naast de basisdekking en de vergoeding bij diefstal en brandschade, ben je hierbij tevens verzekerd bij schade aan je scooter door eigen schuld, bij bijvoorbeeld een verkeersongeval. Dit pakket kost je al gauw €30 tot €50 per maand. Voor welke dekking je ook kiest, iedereen wil het beste uit een scooterverzekering halen tegen een zo laag mogelijke premie. Denk er daarom goed over na welke risico’s je loopt en of je eventuele schade of een vervangende scooter zou kunnen betalen. Heb je een scooter voor het bezorgen van maaltijden of zelfs meerdere? Dan zijn er speciale verzekeringen beschikbaar.

Verzekering elektrische scooter vergelijken

Ga je een e-scooter kopen? Goed om te weten is dat je bij een elektrische scooter verzekeren, bespaart op je premie door verzekeraars te vergelijken. We raden de vergelijkingssite van Diks Verzekeringen aan, hier vergelijk je op prijs en inhoud. Houd hierbij rekening met enkele premiebepalende factoren. Naast het aantal schadevrije jaren, de scooterwaarde en de bestuurdersleeftijd zijn dat je postcode en je dekking.

Op de vergelijkingssite voer je eerst je kenteken in. Als dit niet bekend is omdat je de scooter nog niet hebt bijvoorbeeld, dan vink je dat aan. Vervolgens vul je het merk, het model en het bouwjaar van de scooter in, en je persoonlijke gegevens, evenals je aantal schadevrije jaren. Daarna kies je de gewenste dekking en ingangsdatum, en selecteer je de verzekering die jou het meeste aanspreekt. Het handige van deze site is de optie om meerdere verzekeraars tegelijk te vergelijken, door het kenteken van jouw elektrische scooter in te voeren, maar ook zonder kenteken kan je alvast scooterverzekeringen vergelijken. Zo weet je direct wat je kunt verwachten én een goedkope scooterverzekering afsluiten.

Is mijn scooter verzekerd bij het RDW?

Eén werkdag nadat je polis is afgegeven, is op de website van de RDW al terug te vinden of je elektrische scooter ten minste WA-verzekerd is. Dit is de wettelijke verplichting om de weg op te mogen. Kijk daarvoor onder ‘status van het voertuig’.

Verzekeren e-scooter kan beter en goedkoper

Wanneer je minimaal een jaar geleden een andere verzekering hebt afgesloten, is het wellicht een idee om je scooter beter en goedkoper te laten verzekeren. Eerder je oude verzekering opzeggen is meestal niet mogelijk, tenzij de verzekeraar tussentijds de premie verhoogt. Ga je je scooter verkopen? Vergeet dan niet je huidige scooterverzekering op te zeggen. Wil je overstappen op een andere verzekering, dan zegt de nieuwe verzekeraar meestal de oude op.