Steeds meer mensen, zeker de jeugd, kiezen voor een elektrische fatbike in plaats van een e-scooter kopen. Dat komt met name door de invoeringen van de helmplicht in januari 2023. Waar je op elke scooter nu een helm moet dragen, is dat op een fatbike niet zo. Kun je een fatbike echter ook verzekeren en is dat ook noodzakelijk? We leggen het uit.

Fatbike verzekering verplicht?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een elektrische fatbike verzekeren niet verplicht is. Een e-fatbike is een elektrische fiets en een fiets verzekeren is geen verplichting. Desondanks blijft het natuurlijk ontzettend zonde als je gloednieuwe Phatfour fatbike flink beschadigd raakt bij een ongeval of zelfs gestolen wordt. Zo’n fatbike is immers niet goedkoop en in veel gevallen net zo duur als een scooter. Een verzekering is daarmee wel verstandig, zeker de eerste jaren.

Let op: heb je een speed pedelec aangeschaft (een elektrische fiets met een topsnelheid van 45 km/u)? Dan is het sowieso verplicht om alsnog een helm te dragen. Je bent in dit geval echter ook verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Waarop letten bij een fietsverzekering?

Goed, wil je je fatbike verzekeren, dan heb je dus een fietsverzekering nodig. Een scooterverzekering afsluiten is niet mogelijk voor een e-fatbike. Waar let je dan op bij het afsluiten van de fietsverzekering? Enkele tips:

  • Dekking: Waar wil je je fatbike tegen verzekeren, alleen schade bij val, of wil je ook diefstal en aansprakelijkheid toevoegen? Helaas zijn fatbike relatief gevoelig voor diefstal. Belangrijk bij een diefstalmelding is dat je altijd een bewijs van aangifte bij de politie dient te hebben en ook bewijs moet hebben dat de sleutel nog in je bezit is. Soms is het bovendien verplicht om naast het gewone fietsslot ook een kettingslot te gebruiken.
  • Pechhulp: Met een elektrische fatbike kun je een behoorlijk eindje fietsen. Het is dan toch knap vervelend wanneer je op 30 kilometer van je huis pech onderweg krijgt. Bij veel verzekeringen is het mogelijk pechhulp optioneel af te sluiten. Hierdoor worden jij en je fiets bij pech opgehaald.
  • Behoud de aankoopbon: Bij veel verzekeringen moet je op het moment van schade of diefstal de aankoopbon of factuur als bewijs indienen. Zorg dus dat je deze (ook digitaal) goed bewaart!
  • Eigen risico: Wat is de hoogte van het eigen risico?
  • Het proces bij een claim: Het is verstandig om voordat je een verzekering afsluit eens uit te zoeken hoe eenvoudig het is om een claim in te dienen. Mocht dit ooit nodig zijn weet je in ieder geval of dit niet een enorm gedoe is. Het is ook slim online ervaringen te lezen over dit proces en de kwaliteit van de dienstverlening.
  • Premie: Uiteraard is het slim om te het bedrag dat je per maand kwijt bent voor de verzekering te checken. Reken voor een e-bike op zo’n €5 tot €15 per maand, afhankelijk van het aankoopbedrag, de regio waar je woont en de gekozen dekking. Vaak ben je iets goedkoper uit bij een fietsverzekering specialist, zoals FietsZeker.
  • Opzegtermijn: Een (elektrische fiets) wordt relatief snel minder geld waard, daardoor wordt het ook steeds minder interessant om hem te verzekeren. Controleer daarom na hoe lang je de verzekering af kunt sluiten. Meestal wordt aangeraden een fietsverzekering aan te houden voor de eerste 3 tot 5 jaar.
  • Accu meeverzekerd bij e-bike: De accu is het duurste onderdeel van een elektrische fiets, deze wordt echter niet altijd meeverzekerd. Controleer dit dus!

Belangrijk: een opgevoerde e-bike is niet verzekerd bij een ongeval!

Bij sommige fatbikes is het mogelijk om de maximale snelheid van 25 km/u op te voeren middels software of door de begrenzing eraf te halen. Soms wordt er zelfs een gashendel toegevoegd, waardoor je helemaal niet meer mee hoeft te trappen. Belangrijk om te weten is dat hij in dit geval niet verzekerd zal zijn bij een ongeval. Rijd je dus schade of ben je betrokken bij je ongeluk en je fiets blijkt onverzekerd, kan dit financieel een behoorlijke strop zijn. Zeker wanneer jij aansprakelijk wordt gesteld!

Elektrische fiets verzekeren

In Nederland worden volgens het Verbond van Verzekeraars ongeveer 750.000 fietsen per jaar gestolen, waarvan ruim 100.000 elektrische fietsen. Dit betekent dat jaarlijks ongeveer 5% van de elektrische fietsen in Nederland wordt gestolen. Daar komt nog bij dat bijna 70.000 fietsers per jaar in het ziekenhuis belanden door een verkeersongeval. Dan hebben we ongelukken en vallen waarbij een ziekenhuisbezoek niet nodig was dus nog niet meegeteld.

Dit betekent dat de kans relatief groot is dat er een keer iets gebeurt met je fiets. Een elektrische fiets, en dus ook een e-fatbike, zijn tegelijkertijd een vrij duur product. Het is daarom verstandig om deze in ieder geval de eerste jaren te verzekeren, zeker als je je niet zomaar een nieuwe kan veroorloven mocht er iets gebeuren.