Een elektrische scooter is een milieuvriendelijke manier om snel van A naar B te gaan. Je rijdt zonder lawaai en hebt geen last meer van stinkende uitlaatgassen. Met een elektrische scooter kies je voor groen en duurzaam. De accu gaat lang mee en het opladen is bovendien goedkoper dan tanken. Niet zo gek dus dat elektrisch rijden de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Dit neemt niet weg dat de aanschaf van een elektrische scooter een behoorlijke investering is. Om jouw voertuig veilig te parkeren is het hebben van een scooter slot onmisbaar. Welke sloten zijn er eigenlijk en welk slot is de beste keus om jouw scooter te beschermen tegen diefstal? In dit artikel hebben we alle informatie over sloten voor scooters voor je op een rijtje gezet.

ART 3 slot

Een ART 3 slot is een scooter kettingslot met een speciaal ART keurmerk. De certificering ART 3 wil zeggen dat het slot goed in staat is om brommers en (elektrische) scooters te beveiligen tegen diefstal. Dit is uitvoerig getest, waardoor je er met een ART 3 kettingslot er zeker van kunt zijn dat jouw elektrische scooter veilig is. Naast kettingsloten zijn ART 3 sloten ook verkrijgbaar als beugelsloten, stuursloten en schrijfremsloten.

ART 3 slot verplicht voor scooterverzekering

Als eigenaar van een (elektrische) scooter is je scooter verzekeren verplicht. Laat je vooraf goed informeren of de verzekering die je afsluit ook daadwerkelijk iets voor je kan betekenen in het geval van diefstal. De verplichte WA-verzekering is namelijk helaas niet voldoende wanneer je scooter is gestolen. Vaak is het nodig om een aanvullende dekking af te sluiten die de kosten dekt als je scooter ten prooi is gevallen aan dieven. Indien je een aanvullende verzekering gaat afsluiten zal de verzekeraar van je eisen dat je scooter wordt beveiligd met een slot met minstens een ART 3 keurmerk. Voor de verzekering maakt het niet uit hoe duur of van welk merk je scooter is, als het maar voorzien is van een ART 3 slot. Dit geldt soms ook voor het verzekeren van een elektrische fatbike.

Je vindt sloten met het ART-keurmerk in vijf categorieën: ART 1 en 2 zijn sloten voor fietsen. ART 3 sloten zijn speciaal ontwikkeld om brommers en (elektrische) scooters te beveiligen. Hieronder leggen we je uit wat ART 4 en ART 5 sloten voor je kunnen betekenen.

Scooterslot ART 4

Indien je jouw scooter zwaarder wil beveiligen, kun je ervoor kiezen om een ART 4 slot aan te schaffen. Een kettingslot met ART 4 keurmerk is speciaal ontwikkeld om motoren te beveiligen. Het komt automatisch in aanmerking voor een scooterverzekering die de kosten van diefstal dekt. Ook hier geldt dat je je goed moet laten informeren voordat je een verzekering afsluit. Het komt dikwijls voor dat een verzekeraar je vraagt om je scooter met twee kettingsloten te beveiligen. Om je elektrische scooter met een goed gevoel te parkeren kun je een ART 3 slot combineren met een ART 4 of ART 5 slot.

ART 5 scooterslot

Net als een ART 4 slot is een ART 5 scooterslot gemaakt om motoren tegen diefstal te beschermen en is bedoeld voor met name zware motoren. Een ART 5 slot kies je wanneer je je scooter nog zwaarder wil beveiligen, maar is eigenlijk ook een beetje overkill. Een ART 5 slot is namelijk vaak ook erg lang en ook zwaar. Het is dan wel vrijwel onmogelijk om je scooter nog te stelen.

Een ART 5 keurmerk komt evenals een slot met ART 3 en 4 certificering in aanmerking voor een verzekering tegen diefstal. Als je een hele dure scooter hebt, zoals een Vespa, dan wil je deze vaak zo goed mogelijk beveiligen. Daarnaast is een ART 5 slot goed te combineren met een tweede slot zodat jouw scooter superveilig staat.

In de praktijk is voor een verzekering met dekking bij diefstal het beveiligen van je scooter met een ART 3 slot al voldoende. In sommige vallen wordt er gevraagd om een ART 4 slot, maar verder is het met name nuttig voor je eigen gemoedsrust.