Bij Scooter Elektrisch zijn we fan van elektrische fatbikes. Niet omdat er allerlei kattenkwaad mee kan worden uitgehaald, maar vooral omdat het een alternatief is op de snorfiets, waarbij je voortaan een helm moet dragen. Op een e-fatbike is dat niet nodig en daarom is deze ook populair onder jongeren. Doordat er ook geen rijbewijs nodig is, blijken fatbike bestuurders in sommige gevallen nog (erg) jong, wat voor de nodige problemen zorgt. Gemeenten willen daarom maatregelen tegen fatbikes treffen.

Wat is het probleem met e-fatbikes?

Elektrische fatbikes zijn elektrische fietsen, hierdoor is er een maximumsnelheid van 25 km/u voor deze fietsen, een snelheid die in de praktijk ook gemakkelijk gehaald wordt. Dit zorgt voor de nodige gevaren op de fietspaden, omdat een elektrische fiets veel harder gaat daarmee dan een gewone fiets, terwijl dit amper moeite kost. Daar komt nog bij dat bestuurders van elektrische fatbikes (die in korte tijd enorm populair zijn geworden) vaak erg jong zijn, soms amper 12 jaar oud, waardoor zij de gevaren hiervan niet altijd goed kunnen inschatten. Dit zorgt meer en meer voor ongelukken met hoofdletsel en gevaarlijke situaties. Eerder zagen we dit verschijnsel al bij senioren op elektrische fietsen.

Een ander probleem is dat fatbikes regelmatig opgevoerd worden en voorzien worden van een gashendel. Hierdoor kunnen ze niet alleen harder rijden, maar is meetrappen soms niet eens meer nodig. Volgens de NOS stuitte de Amsterdamse verkeerspolitie dit jaar nog op een fatbike die een snelheid van maar liefst 60 kilometer per uur haalde. Dat dit levensgevaarlijk is op een fietspad kun je je vast voorstellen.

Gemeenten willen ingrijpen

Er wordt al langer gediscussieerd over een helmplicht voor elektrische fietsen. Traumachirurgen vroegen hier eerder al aandacht voor. Dit met name omdat het aantal gevallen van zwaar hersenletsel bij ouderen met elektrische fietsen enorm is toegenomen. Een groep van ten minste 43 gemeenten vraagt nu echter specifieke aandacht om maatregelen voor elektrische fatbikes in verband met overlast in de gemeente.

Welke maatregelen liggen op tafel?

De gemeenten roepen bij de Overheid collectief op tot het nemen van een aantal maatregelen, dat zijn de volgende:

  • Een opgevoerde fatbike is wel verboden, maar in de praktijk wordt hier nog weinig op gecontroleerd. Bovendien is het opvoeren op zichzelf niet verboden, waardoor opvoersetjes en gashendels wel verkocht worden. Je mag je officieel alleen met een opgevoerde elektrische fiets niet op de openbare weg begeven. De gemeenten roepen ertoe op dat ook het opvoeren van elektrische fietsen zelf verboden gaat worden, waardoor ook de opvoersets uit de handel moeten worden gehaald.
  • Wethouders van de gemeenten willen een minimumleeftijd in het leven roepen voor fatbikes. Wat die leeftijd precies zou moeten zijn, is nog niet helemaal duidelijk, al wordt 15 jaar oud wel hier en daar genoemd. Momenteel is er geen officiële leeftijd voor fatbikes, het is ‘gewoon’ een fiets, al zijn er wel winkels die geen elektrische fietsen verkopen onder de 12 jaar oud.

Of er daadwerkelijk regels voor fatbikes gaan komen is nog niet duidelijk, hoe dan ook zal dit niet op korte termijn gaan zijn naar verwachting.

Bekijk hier het item over dit onderwerp van het Jeugdjournaal: