Of je nu een ‘gewone’ benzinescooter wilt gaan rijden of een duurzame elektrische scooter, feit is dat je een rijbewijs nodig hebt om hierop te mogen rijden op de openbare weg. Voor scooter rijden heb je het AM-rijbewijs nodig. Dit is het bromfietsrijbewijs dat je nodig hebt om legaal een snorfiets, brommer, scooter, brommobiel, maar ook een elektrische scooter op de openbare weg te mogen besturen. We vertellen je hoe je dit rijbewijs behaalt.

Hoe oud moet je zijn voor scooter rijbewijs?

Ten eerste dien je oud genoeg te zijn om op een scooter te mogen rijden, maar wanneer mag je scooter rijden? Vanaf een leeftijd van 16 jaar mag je scooter praktijklessen gaan volgen en na het behalen van je examen mag je legaal op een scooter rijden. Het maakt hierbij niet uit of je op een scooter met blauw kenteken (25 km/u) of een scooter met geel kenteken (45 km/u) wilt rijden.

Scooter theorie-examen

Voordat je aan je praktijklessen mag beginnen moet je al geslaagd zijn voor het scooter theorie-examen. Dit examen mag je al doen vanaf 15,5 jaar oud, waardoor je in principe op je 16e verjaardag direct aan de praktijklessen zou kunnen beginnen. Let er wel op dat het theoriecertificaat slechts anderhalf jaar geldig is. Als je je scooterrijbewijs dus niet binnen 1,5 jaar na het behalen van je theorie haalt, dan moet je deze opnieuw behalen.

Hoeveel fouten mag je hebben bij theorie-examen scooter?

Voordat je begint aan je theorie-examen is het verstandig hier goed voor te leren, dit kan door een theorieboek te kopen of lessen te volgen bij een rijschool. Tijdens je theorie-examen krijg je namelijk 50 vragen (en 2 testvragen). Van deze 50 vragen moet je er minimaal 44 goed beantwoorden, dat betekent dat je slechts 6 fouten mag maken op te slagen. Vind je het examen spannend of wil je graag extra goed voorbereid zijn? Dan kun je voor een klein bedrag alle onderwerpen van het theorie-examen leren inclusief 5 online examens oefenen via Theorie-leren.nl!

Is scooter en auto theorie hetzelfde?

Vaak wordt er door scooterrijders die hun autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) gedacht dat de theorie hetzelfde is en dat voor deze rijbewijzen geen extra theorie-examen hoeft te worden gedaan. Dit klopt echter niet. Hoewel de opbouw van de examens hetzelfde is en sommige vragen deels overeen kunnen komen, met name op gebied van verkeersinzicht, zijn de theorie-examens voor een auto of motor wel degelijk anders dan een scooter theorie-examen. Hiervoor moet je dus opnieuw theorie-examen doen, ook als je een scooter rijbewijs hebt.

Scooter praktijkexamen

Voordat je daadwerkelijk je scooter rijbewijs krijgt moet je ook een praktijkexamen afleggen. Tijdens het scooter praktijkexamen maak je een ronde van ongeveer 25 minuten op een scooter gevolgd door een instructeur. Deze bekijkt of je onder andere de scooter en de verkeersregels goed genoeg beheerst om een rijbewijs te ontvangen. De uitslag hoor je direct na afloop.

Belangrijk om te weten is dat voor het praktijkexamen gecontroleerd wordt of je een geldig scooter theoriecertificaat hebt. Daarnaast kun je een praktijkexamen niet zelf aanvragen. Om rijvaardigheid onder de knie te krijgen moet je namelijk eerst een aantal praktijklessen volgen. De instructeur bepaalt wanneer je dit goed genoeg kan om een praktijkexamen af te leggen en alleen hij of zij kan dit examen aanvragen. Ben je dus van plan om scooter te gaan rijden? Zorg ervoor dat je op tijd praktijklessen aanvraagt. Let op: je mag pas beginnen met de praktijklessen als je je theoriecertificaat behaald hebt.

Hoeveel kost een scooter rijbewijs?

De kosten voor het behalen van een scooter rijbewijs in 2022 zijn als volgt:

  • Theorie-examen: €37,00
  • Theorie-examen met extra tijd: €49,00
  • Theorie-examen individueel begeleid of met tolk: €95,00
  • Praktijkexamen: €127,00
  • Praktijkexamen met nader onderzoek rijvaardigheid: €142,00
  • Rijbewijs aanvragen gemeente: €41,60 (toeslag spoed +€34,10)
    Let op: dit zijn de gemiddelde kosten, het bedrag kan per gemeente verschillen.

In totaal betaal je dus altijd minimaal €205,60 voor het behalen van je scooter rijbewijs, exclusief de kosten voor de praktijklessen. Reken voor de scooter praktijklessen gemiddeld op €40 per les, waarbij je 4 tot 6 lessen nodig hebt. Dit kan dus hoger of lager uitvallen, afhankelijk van je rijvaardigheid en je rijschool.

Heb je een dyslexieverklaring? Dan is het mogelijk het prijsverschil van €12 tussen het gewone theorie-examen en het examen met extra tijd terug te vragen. Dit kan via Mijn CBR binnen 14 dagen na je examen.

Zowel het theorie-examen als het praktijkexamen voor het scooterrijbewijs verlopen via het CBR. Het theorie-examen vraag je meestal zelf aan (een rijschool kan dit ook voor je doen), bij het praktijkexamen doet de instructeur dit dus altijd voor je. Belangrijk is wel goed voorbereid te zijn, want er zijn kosten aan verbonden per examen. Ben je gezakt, dan moet je deze kosten dus nog een keer betalen bij een herkansing.

Te vaak gezakt voor scooter rijbewijs?

Een theorie-examen voor een scooter rijbewijs mag je in principe onbeperkt doen, maar je betaalt wel elke keer opnieuw. Bij het praktijkexamen ligt dit iets anders. Hoewel je dit in principe onbeperkt mag blijven proberen, moet je nadat je vier keer bent gezakt in een periode van 5 jaar een speciaal examen doen. Dit heet een ‘examen met nader onderzoek rijvaardigheid bomfiets’. Dit examen duurt 15 minuten langer dan een standaard examen, waardoor de examinator meer tijd voor je heeft en je bovendien persoonlijke begeleiding krijgt. Let er wel op dat dit examen ook iets duurder is en €142 per keer kost.

Automatisch inbegrepen bij auto & motor rijbewijs

Heb je al een auto (rijbewijs B) of motor (rijbewijs A, A1 of A2) behaald voordat je scooter gaat rijden? Goed nieuws, dan beschik je namelijk automatisch al over het benodigde AM-bromfietsrijbewijs. Als je dus al een motor- of autorijbewijs hebt mag je altijd ook op een scooter rijden.

Welk rijbewijs voor motorscooter?

Vanwege de naam bestaat er vaak wat onduidelijkheid over het benodigde rijbewijs voor een motorscooter, een scooter die 130 km/u kan rijden. Maar valt dat nu onder het motor- of scooterrijbewijs? Met het AM-rijbewijs mag je hier helaas niet op rijden. Hiervoor dien je het rijbewijs A1 (vanaf 18 jaar) te hebben voor motorscooter tot 125cc en het rijbewijs A2 (vanaf 20 jaar) voor motorscooter met een hoger vermogen.

Elektrische scooter voordelig in gebruik

Ben je van plan veel te gaan rijden met je scooter? Dan is het slim te kiezen voor een elektrische scooter. De aanschafkosten hiervan zijn namelijk vergelijkbaar met een brandstofscooter, maar de rijkosten en het onderhoud zijn veel lager. Hierdoor ben je onderaan de streep veel goedkoper uit. Meer weten? Ga dan naar onze e-scooter keuzehulp.