In bovenstaande foto zie je het navigatiesysteem van Beeline aan de spiegel bevestigd.

Scooters zijn handige en efficiënte vervoersmiddelen voor relatief kortje ritjes door de stad of van de ene plek naar de andere. De elektrische scooter is hierbij een nieuw fenomeen dat, net als de elektrische auto, zeer snel aan populariteit wint. In zo’n elektrische auto heb je echter vaak een handig scherm met navigatie, maar hoe doe je dat op een scooter?

Van comfort tot besparing, en van veiligheid tot duurzaamheid, in dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van scooter navigatie en hoe je die het best aanpakt.

Navigatie scooter: hoe doe je dat?

Tenzij je iedere dag dezelfde route rijdt is een scooter navigatiesysteem eigenlijk bijna een must. Als is het maar om te voorkomen dat je verkeerd rijdt en telkens je telefoon uit je zak moet halen om Google Maps te checken. Maar waar begin je dan, hoe werkt dat?

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om navigatie voor scooters:

  • Het gemakkelijkste is simpelweg met de smartphone. Dan hoef je eigenlijk alleen een telefoonhouder te kopen en die aan je scooter vast te maken. Je maakt dan gebruik van een scooter navigatie app die het best past bij jouw wensen en stijl. Veel gebruikt zijn natuurlijk Google Maps, Apple Maps en ook Citymapper is een aanrader voor scooters. Zorg er wel voor dat je een telefoonhouder koopt die bij je scooter én je telefoon past. Via Emounting.nl kun je een dergelijke houder zelf samenstellen.
  • Ook zijn er geavanceerde navigatiesystemen voor scooters, maar vaak zijn dit vergelijkbare navigatiesystemen als die voor een motor, zoals de Garmin Zumo. Dit zijn echter prijzige systemen die niet altijd rekening houden met waar je wel of niet op het fietspad mag. Een veelgebruikte goedkopere optie die ook perfect werkt met scooters is echter de Beeline Moto, welke je ziet in de afbeelding bovenaan dit artikel. Deze wordt geprezen door scooterrijders en is schock- en waterbestendig!
  • Heb je een 25 km/u scooter, dan zou je met een beetje oplettendheid ook nog kunnen kiezen voor fietsnavigatie.
  • Als je gebruik maakt van een deelscooter, is de welbekende Glimble app voor iOS of Glimble voor Android gelijk je beste vriend bij het reizen. Hiermee check je niet alleen de beschikbaarheid van scooter van onder andere GO Sharing, Tier, Check en felyx, maar je kunt hem dus ook direct gebruiken als navigatie app!

De voordelen van scooter navigatie

Je kunt natuurlijk voordat je vertrekt je route uitzoeken, het onderweg aan mensen vragen of onderweg een aantal keer stoppen om op je telefoon te kijken of je route nog klopt. Voordat je op je plek van bestemming komt loop je dan wel tegen een paar dingen aan:

  • Het risico dat je verdwaalt en/of onnodige afstanden aflegt
  • Heel wat stress en inspanning om de juiste weg te vinden
  • Extra aandacht op de weg in plaats van het rijden aangezien je niet zo bekend bent met de omgeving

Door een goede scooter navigatie te regelen kun je deze zaken voorkomen en genieten van het rijden. Dat is leuker én veiliger!

Gemakkelijk en veilig rijden

Het grootste voordeel van een navigatiesysteem op je scooter is de veiligheid en het gemak. Met een navigatiesysteem weet je altijd waar je bent en kun je zonder zorgen rijden. Zo’n systeem is vooral handig als je een nieuwe plek bezoekt of toch niet zo bekend bent met de omgeving.

Wanneer je eenmaal gewend bent aan het systeem, is het rijden stukken gemakkelijker en kun je dus ontspannen rijden, omdat je dan niet zo intensief aandacht hoeft te besteden aan het zoeken en vinden van de juiste weg.

Besparen met navigatie voor scooter

Met navigatie heb je het voordeel dat je geen onnodige afstanden aflegt, wat natuurlijk ervoor zorgt dat je geen additionele kosten voor je rekening krijgt. Maar met navigatie voor je scooter heb je zelfs de mogelijkheid om te besparen. Je kunt namelijk de meest efficiënte en vaak dan ook de snelste route kiezen. Zo bespaar je zowel tijd als energie.

Ook bij langere reizen en citytrips op de scooter

Je kunt je navigatiesysteem of navigatie app natuurlijk ook gebruiken bij langere reizen of op vakantie. Het is slim om voor je vertrekt alvast even de routerplanner te checken en in te stellen. Je krijgt namelijk te zien hoelang je reis zal duren en waar je eventueel kunt stoppen. Vooral handig bij een lange reis of wanneer je tijdens een city trip een scooter hebt gehuurd.

Tegelijkertijd heb je dan ook een beeld van de bezienswaardigheden en nuttige locaties, zodat je die dan goed in je plan kunt verwerken en je ze niet per ongeluk voorbijrijdt. Denk dan bijvoorbeeld aan restaurants en tankstations, maar ook musea en parkeerplaatsen.