Als je een mooie, nieuwe scooter gekocht hebt, is het natuurlijk van belang om deze goed te beveiligen. Je wilt niet meemaken dat jouw (elektrische) scooter gestolen wordt of beschadigd raakt door vandalisme. De kans op ontvreemding van je scooter is aanzienlijk als je deze niet goed beveiligt. Elk jaar worden er in ons land maar liefst tussen de 6.500 tot 7.500 scooters gestolen, waarvan ruim de helft in onze hoofdstad Amsterdam.

Maar hoe pak je het voorkomen van diefstal van jouw elektrische scooter slim aan? Hoe scooter op slot zetten? Weet je het antwoord op de vraag hoe worden scooters gestolen? En op wat gebeurt er met gestolen scooters? Een gewaarschuwd man telt voor twee, daarmee wordt het eenvoudiger om jouw pronkstuk goed te beveiligen. In dit artikel lees wat jij zelf allemaal kunt doen om jouw scooter te beschermen tegen diefstal en vandalisme. Het gaat vaak om simpele, maar des te effectievere maatregelen die je snel kunt oppakken. Dus doe je voordeel met onze tips & adviezen en geniet nog lang van jouw spiksplinternieuwe elektrische scooter!

1. Zorg voor een gecertificeerd en dus betrouwbaar slot

De allerbelangrijkste manier om diefstal of beschadiging van jouw nieuwe elektrische scooter te voorkomen, is door een of meer goede scootersloten te kopen. Maar met welke slot en hoe scooter op slot zetten? Een van de beste keuzes die je op dit gebied kunt maken, is de aanschaf van een zogeheten ART 3 slot. Een ART 3 slot is een slot dat een keurmerk heeft en door de politie voldoende wordt geacht om jouw elektrische scooter tegen dieven te beschermen. Het gebruik van een ART 3 slot is belangrijk, omdat je zonder dit type slot bij diefstal kans loopt dat de allriskverzekering geen schadevergoeding uitbetaalt. Zorg er verder voor dat je je scooter altijd vastmaakt aan een fietsenrek, een paal of een ander object.

Naast het type ART 3 slot zijn er ook nog zogenoemde ART 4 en ART 5 sloten. Dit zijn sloten met een keurmerk voor motoren. Sloten voor motoren moeten aan nog hogere eisen voldoen dan scootersloten. Zorg er daarom voor dat je het juiste slot aanschaft als je een scooter wilt gaan kopen.

2. Koop een (elektrische) scooter met GPS

Voorkomen dat je scooter wordt gestolen, kun je ook doen door een (elektrische) scooter met GPS aan te schaffen. Hét grote voordeel van een scooter met GPS is dat de scooter overal traceerbaar is. Wordt je scooter onverhoopt gestolen, dan is deze altijd te volgen en kun je de politie inschakelen of, als je dat durft, zelf achter je scooter aan gaan. Dit is doorgaans wel een prijzige extra optie. Een voorbeeld van een elektrische scooter met gps is de Brekr Model B.

3. Weet hoe scooters worden gestolen en handel proactief

Als je je realiseert hoe scooters gestolen worden, dan kun je hierop anticiperen. Scooterdieven houden van scooters die in steegjes staan, op donkere plekken en natuurlijk van scooters die geen goed scooterslot hebben. Als je je dit soort zaken realiseert, kun je de kans op diefstal aanzienlijk verkleinen, door rekening te houden met hoe scooterdieven denken en handelen.

4. Zet je scooter altijd op een goed zichtbare plek neer

Een manier om te voorkomen dat je scooter wordt gestolen, is door je scooter altijd te parkeren op een plek waar deze goed in het zicht staat van andere mensen of van straatcamera’s. Dieven opereren het liefst zo onopvallend mogelijk. Ze vinden het niet fijn als ze een mooie elektrische of brandstof scooter zien, die onder een straatlamp staat in een druk winkelgebied. Door je scooter tactisch te parkeren, frustreer je dus potentiële scooterdieven. Denk dus na over de locatie waar je je scooter stalt als je op stap gaat of gaat winkelen. Door proactief je scooter op een goed zichtbare plek te stallen, kun je een hoop diefstal-ellende voorkomen.

Het is daarbij ook slim om te kiezen voor een scooter met alarm, bewegingssensor of valdetectie. Mocht er iets met je scooter gebeuren zal iedereen in de buurt van de scooter het weten. Bij een elektrische scooter krijg je soms zelfs een appje op je telefoon en weet je direct dat je moet gaan kijken. Een goed voorbeeld van een scooter met deze mogelijkheden is de IVA E-GO S4. Deze IVA e-scooter kent enorm goed beveiligingsopties, is goed betaalbaar en werd bovendien door de ANWB uitgeroepen tot beste elektrische scooter van 2022!

5. Kies voor een unieke scooter

Scooters die direct opvallen in het straatbeeld, worden doorgaans minder snel ontvreemd. Een scooterdief die een scooter steelt die uniek is, valt natuurlijk veel sneller op. Als het mogelijk is, raden we je dan ook aan om een scooter te kopen die afwijkt van de middenmoot en die, bijvoorbeeld door de kleurpatronen of vormgeving, opvalt te midden van de rest. Ook een elektrische retro scooter valt erg op!

Wat gebeurt er met gestolen scooters?

De vraag wat gebeurt er met gestolen scooters is vrij eenvoudig te beantwoorden. Als jouw elektrische scooter ontvreemd wordt, zijn er enkele opties. In sommige gevallen wordt een gestolen scooter gebruikt om een plofkraak, overval of ander soort misdaad mee uit te voeren. Omdat het om een gestolen scooter gaat als vervoermiddel, zijn de daders voor de politie moeilijker te traceren.

Ook komt het veel voor dat de dief of de dieven de scooter doorverkopen om zo flink te kunnen cashen. Met name exclusieve scooters leveren veel geld op. Soms wordt hierbij een kapotte of veel goedkopere scooter overgenomen of heeft een dief zijn eigen scooter in de prak gereden en wordt het kenteken van de oude scooter overgezet naar een gestolen scooter die hetzelfde merk en model is. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij Vespa’s. Daarna is het een fluitje van een cent om de gestolen scooter met de papieren van de vorige scooter door te verkopen. Vaak doen criminelen dit via internet, bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook, omdat een scooterzaak controleert of een scooter gestolen is bij inruil. Een onwetende particulier kan hier echter zomaar intrappen. Weet dus wat je koopt!

Ten slotte komt het ook voor dat een dief, of de dieven, de gestolen scooter voor zichzelf gebruikt of gebruiken. De meeste dieven zijn echter ‘verstandiger’ op dit vlak, omdat ze bij eigen gebruik een grote kans lopen gepakt te worden. Ze verkopen hun buit het liefste door of gebruiken de scooter om via een andere misdaad een hoger bedrag te kunnen stelen. Al met al is de conclusie: zorg goed voor je scooter, dan verklein je de kans op diefstal.