Elektrische scooters zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar zijn ook nog eens populair omdat ze goedkoop zijn om te rijden. Om ervoor te zorgen dat je elektrische scooter soepel blijft rijden en er als nieuw uitziet, is regelmatig onderhoud en schoonmaken essentieel. We vertellen je graag wat in onze ervaring de beste manier is.

Wat heb je nodig om je e-scooter schoon te maken?

 1. Emmer met warm water: Vul een emmer met warm water om vuil en stof gemakkelijk te kunnen verwijderen.
 2. Zachte borstel, microvezeldoek of spons: gebruik een zachte borstel, microvezeldoek of spons om het oppervlak van de scooter voorzichtig schoon te vegen, zodat je krassen voorkomt.
 3. Schoonmaakmiddel: Voeg een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel toe aan het warme water om hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen. We raden aan om hiervoor autoshampoo te gebruiken. Gebruik geen bijtende middelen of schuursponsjes!
 4. Doek of microvezeldoek: Gebruik een zachte doek of microvezeldoek om de scooter droog te vegen en een glanzende afwerking te geven.

Hoe maak je je elektrische scooter schoon?

Er wordt wel eens gedacht dat je een elektrische scooter niet schoon mag maken met water, omdat er natuurlijk elektriciteit bij komt kijken. Hoewel het niet slim is om je scooter met een hogedrukreiniger of iets dergelijks schoon te spuiten, kun je hem prima met natte doeken poetsen. Je kunt er immers ook mee door de regen rijden, dus een beetje water kan hij wel hebben.

 1. Schakel de scooter uit: Zorg ervoor dat je scooter volledig is uitgeschakeld voordat je begint met schoonmaken. Daarnaast moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat hij niet aan het opladen is.
 2. Verwijder de accu: Wanneer mogelijk is het verstandig om de accu te verwijderen voordat je de accu schoon gaat maken. Sommige merken adviseren juist om de accu aangesloten te houden, zodat er geen water in de bekabeling komt. Controleer dit altijd bij je fabrikant. Zorg er wel voor het zadel of de klep waar de accu onder zit weer dicht is voor je begint met poetsen!
 3. Verwijder vuil: Gebruik de zachte borstel of spons om eerst los vuil en stof van de scooter te verwijderen. Concentreer je op de wielen, het frame en andere grote oppervlakken. Vaak zit het vuil met name aan de onderkant doordat het opspat tijdens het rijden. Spoel de scooter ook eens voorzichtig af met een tuinslang. Let op: probeer spuiten van onderaf te vermijden en gebruik geen hogedrukspuit!
 4. Gebruik het schoonmaakmiddel: Meng een kleine hoeveelheid van het schoonmaakmiddel (instructies staan doorgaan op de verpakking) met het warme water in de emmer.
 5. Was de scooter: Gebruik de zeepoplossing en een microvezeldoek of spons om de scooter grondig te wassen. Besteed extra aandacht aan gebieden met vet en vlekken.
 6. Spoel af: Spoel de scooter af met schoon water en schone natte doeken om de zeepresten te verwijderen.
 7. Droog de scooter: Gebruik een zachte doek of microvezeldoek om de scooter grondig te drogen. Dit helpt strepen te voorkomen en geeft de scooter een glanzende uitstraling.

Sommige merken hebben specifieke aanvullende instructies voor het schoonmaken van je elektrische scooter. Over het algemeen zijn bovenstaande stappen prima te gebruiken, maar controleer het altijd in de handleiding of op de website van je fabrikant om schade te voorkomen!

Simon van het Nederlandse merk BREKR legt het nog een keer aan je uit in onderstaande video:

Elektrische scooter winterklaar maken en gebruik scooter in de winter

De winter staat voor de deur, wat betekent dat je elektrische scooter wat extra liefde kan gebruiken voor een optimale rit. Accu’s zijn namelijk geen fan van vrieskou, waardoor een aantal voorzorgsmaatregelen aangeraden zijn om schade aan je accu te voorkomen. Ook is het slim hem winterklaar te maken wanneer je hem een tijdje niet gaat gebruiken. Zo kun je er in het voorjaar weer zorgeloos op uit. Enkele tips:

 • Haal de accu eruit: Ga je de je scooter een tijdje niet gebruiken? Zorg dan dat je de accu verwijdert wanneer deze ongeveer 60-70% opgeladen is en berg deze op. Kun je de accu niet verwijderen? Zorg dan dat je scooter in ieder geval binnen staat en de accu niet voor lange tijd wordt blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt om schade te voorkomen. Ook wanneer je de scooter wel gebruikt is het verstandig de accu mee naar binnen te nemen wanneer mogelijk. Een koude accu heeft namelijk een lagere actieradius.
 • Laad de accu binnen op: Gebruik je de scooter terwijl het vriest, zorg dan wel dat de accu binnen opgeladen wordt. Opladen onder het vriespunt is schadelijk voor de accu, bij sommige merken wordt het laden ook geblokkeerd als de accu erg koud is. Zorg er ook voor dat je de accu niet helemaal leegrijdt of laad hem zo snel mogelijk op nadat hij leeg is gereden.
 • Controleer de bandenspanning: Gebruik je de scooter in de winter, dan moet je de banden mogelijk wat vaker oppompen. Controleer dus regelmatig de bandenspanning. Ook wanneer je de scooter niet gebruikt in de winter, is het met klem aangeraden om de bandenspanning te controleren voordat je hem in de lente weer in gebruik neemt.
 • Zet hem af en toe even aan: Gebruik je de scooter langere tijd niet? Zet hem dan regelmatig eventjes aan, bijvoorbeeld een half uurtje. Je hoeft niet daadwerkelijk te gaan rijden, maar het feit dat de accu nu en dan even wat werk moet leveren is goed voor de levensduur van de accu.

Brommer schoonmaken is onderdeel van het onderhoud!

Door regelmatig je elektrische scooter schoon te maken, behoud je niet alleen zijn esthetische aantrekkingskracht, maar verleng je ook de levensduur en prestaties. Een schone scooter is niet alleen een genot om naar te kijken, maar biedt ook een betrouwbaar en plezierig rijervaring. Veel plezier met je glimmende, schone elektrische scooter!