Je bent geïnteresseerd in de aanschaf van een nieuwe scooter, maar hoe hard mag een scooter rijden? Dat ligt vooral aan het type dat je aanschaft en welke kleur kenteken je nieuwe scooter heeft. En heeft het type aandrijving van de scooter hier nog invloed op? In deze blog lees je hier meer over.

Verschillende typen scooters

Een scooter is een voertuig op twee wielen met een (elektro)motor en een geel of blauw kenteken. Er zijn dus verschillende soorten scooters verkrijgbaar. Zo kan een scooter een bromfiets zijn, maar ook een snorfiets. Dit geldt ook voor e-scooters.

Hoe hard mag een scooter met geel kenteken?

De maximumsnelheid voor scooters met een geel kenteken, dit noemen we ook wel een bromfiets of brommer, is 45 km/u. Bij een 45 km/u scooter is het verplicht om een helm te dragen.

Hoe hard mag een scooter met blauw kenteken?

Een snorfiets lijkt op een bromfiets, hij kan er zelfs exact hetzelfde uitzien, met als verschil dat hij een blauw kenteken heeft. De maximumsnelheid met een blauw kenteken is 25 km/u. Momenteel is het bij deze maximumsnelheid niet nodig om een helm te dragen op een scooter met een blauw kenteken (uitzonderingen zijn van toepassing in Amsterdam & Utrecht), maar dit gaat in 2023 veranderen.

Lees ook: Wanneer is een helm verplicht op een scooter?

Regels scooter of snorfiets

Voor zowel het besturen van een scooter als een snorfiets, moet je minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig bromfietsrijbewijs. Ook is het bij wet verplicht je scooter of snorfiets te verzekeren. Ook hierbij geldt dat er geen onderscheid wordt gemaakt voor elektrische scooters en hiervoor heb je dus ook een scooterrijbewijs en een scooterverzekering nodig.

Goedkoopste brommerverzekeringen direct vergelijken

Verschillende soorten brandstof

Scooters heb je tegenwoordig, net als auto’s, met verschillende soorten aandrijving. Zo zijn er scooters die op benzine werken, maar ook elektrische scooters.

Elektrisch

Elektrische scooters hebben geen brandstof nodig, maar werken met een accu. Deze accu kan je opladen, door middel van een stekker in het stopcontact te steken. Je hebt hier dus geen aparte laadpaal voor nodig, zoals bij een auto.

Voordelen elektrische scooter:

  • Geen problemen met starten: Een elektrische scooter heeft, in tegenstelling tot een scooter met benzine als brandstof, geen opstartproblemen. De motor van een scooter op benzine moet bij ieder gebruik namelijk gestart worden. Bij een elektrische scooter is dit niet zo. Hierbij is de motor altijd meteen klaar om te gebruiken.
  • Minder onderhoud: Dit heeft ook als bijkomend voordeel dat een elektrische scooter minder onderhoud nodig heeft. Doordat een elektrische scooter op een accu aangedreven wordt, heb je alleen onderhoud aan de verlichting, banden en aan de remmen. Het vervangen van een accu is slechts eens in de aantal jaren nodig. Dit scheelt dus niet alleen veel tijd die je anders kwijt bent aan onderhoud, maar ook nog eens geld.
  • Zuiniger voor milieu en portemonnee: Naast de besparing op onderhoudskosten, is een elektrische scooter ook zuiniger voor de portemonnee doordat de accu met elektriciteit wordt opgeladen. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je scooter op het werk op te laden of als je zonnepanelen op je dak hebt, is dat zelfs nog goedkoper! Ook is de elektrische scooter een stuk zuiniger voor het milieu dan de scooters die op benzine rijden.

Nadelen elektrische scooters

  • Actieradius is kleiner: Met een elektrische scooter kan je gemiddeld zo’n 40 tot 50 kilometer op één accu rijden. Bij een benzine scooter is dit veel meer. Wel is het zo dat steeds meer e-scooters de mogelijkheid hebben om een tweede accu te koppelen en dus de actieradius te verdubbelen.
  • Vervanging van de accu: Wanneer je elektrische scooter moeite heeft met het halen van de maximumsnelheid of sneller leeg gaat raken, is het tijd om je accu te vervangen. De kosten voor een nieuwe accu liggen grofweg tussen de €500 en €1500, afhankelijk van het model en de kwaliteit. Een accu moet je eens in de aantal jaar vervangen. De accu van een elektrische scooter gaat meestal lang genoeg mee om de investering hiervan weer af te betalen.

Snelheid scooter

Ongeacht het soort scooter of soort aandrijving die de scooter heeft, zit er geen verschil in hoe hard een scooter mag rijden. Zolang het voertuig een geel kenteken heeft, is de maximumsnelheid 45km/u. Met een blauw kenteken is dit altijd 25km/u. Wel bestaan er ook nog motorscooters die 90 km/u kunnen halen, maar hiervoor heb je dan ook een motorrijbewijs nodig.

Hoe hard mag scooter op de rollerbank?

Het kan voorkomen dat je gecontroleerd wordt door de politie op een rollerbank met je brommer of snorfiets. Hoe snel mag een scooter dan rijden? De maximumsnelheid van een snorfiets is 25km/u, maar op de rollerbank mag je snorfiets niet harder dan 35km/u kunnen rijden. Een scooter met geel kenteken mag maximaal 45km/u, maar op de rollerbank is een maximum van 54km/u toegestaan. Meet je snorfiets sneller dan 35km/u of je bromfiets sneller dan 54km/u? Dan krijg je een proces-verbaal van de politie. Deze snelheid geldt overigens niet voor een radarcontrole van de politie. Dan wordt gerekend met de maximale toegestane snelheid die voor een geel of een blauw kenteken geldt en krijg je dus ook een bekeuring als je bijvoorbeeld 50 gereden hebt op je brommer.

Met deze blog heb je meer informatie gekregen over hoe snel een scooter mag rijden, met welke kleur kenteken en of hier nog verschil in zit door de aandrijving van de scooter. Ook heb je meer informatie gekregen over de voordelen van een elektrische scooter. Het uiteindelijke plan van de overheid, mits dit goedgekeurd gaat worden, is om over een aantal jaar alleen nog maar verkoop van elektrische scooters toe te staan. Interesse in een elektrische scooter? Lees dan hier onze tips voor een e-scooter kopen!