Voordelen elektrische scooter
Een elektrische scooter heeft heel veel voordelen ten opzichte van een benzinescooter. Zo is de e-scooter stiller en beter voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Ook kun je een stuk sneller wegrijden met een e-scooter en komen startproblemen nauwelijks voor. Bovendien is de scooter een stuk zuiniger, zo is het laden veel goedkoper dan tanken. En aangezien een elektrische scooter een stuk minder bewegende onderdelen bevat dan een normale scooter, is er ook minder onderhoud nodig.
Hoe scooter rijden?
Een elektrische scooter werkt anders dan een benzinescooter. Bij de meeste benzinescooters moet je, om de scooter te starten, de rem inknijpen en tegelijk de startknop indrukken. Bij een elektrische scooter gebruik je alleen de startknop. Om de scooter op te laden hoef je niet naar een tankstation te gaan. Dit doe je gewoon thuis of op je werk. De scooter wordt namelijk geleverd met een speciale laadkabel. Deze laadkabel kun je zo in het stopcontact steken opladen. Afhankelijk van het model en merk, kun je ongeveer 40 – 80 kilometer rijden voordat de e-scooter weer opnieuw opgeladen moet worden.
Waar rijden met scooter?
Een groot voordeel van een elektrische scooter is dat je er mag rijden in steden met zogenaamde milieuzones. De e-scooter stoot namelijk geen gevaarlijke stoffen uit. Hierdoor is de e-scooter een handig vervoersmiddel in drukke steden. E-scooters zijn niet toegestaan op een fietspad. Je rijdt dus op de rijbaan, tenzij een bord aangeeft dat er een bromfietspad is. Verder mag je ook niet op het trottoir of voetpad rijden.
Wanneer mag een scooter op het fietspad?
Binnen de bebouwde kom mag je met je e-scooter niet op het fietspad rijden. Scooters rijden namelijk veel harder dan fietsers. Hierdoor kunnen er ongelukken ontstaan. Buiten de bebouwde kom rijden auto’s harder dan 50 kilometer per uur. Daarom mag je buiten de bebouwde kom wel op het fietspad rijden. Is er geen fietspad? Dan moet je met de e-scooter op de rijbaan rijden. Let hierbij goed op het overige wegverkeer. Snorfietsers mogen wel op het fietspad rijden, omdat zij minder hard mogen rijden dan bromfietsers. In Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsen vanaf 1 januari 2023 verplicht de rijbaan op.
Hoe hard mag je rijden met een elektrische scooter?
Om ongelukken te voorkomen, hanteert de overheid strenge regels met betrekking tot de maximale snelheid van scooters. Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom mag je maximaal 40 kilometer per uur rijden. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
Levensduur batterij verlengen
Je kunt met een aantal handige trucjes de levensduur van de batterij van de e-scooter verlengen. Wacht bijvoorbeeld niet tot de batterij helemaal leeg is voordat je de scooter gaat opladen. De batterij gaat daarnaast niet zo goed op extreme temperaturen. Zet de scooter dus altijd in de schuur, garage of een ander beschut plekje. Laat de batterij ook voldoende afkoelen voor je hem weer opnieuw oplaadt. Dat geldt ook omgekeerd: gebruik de batterij niet direct nadat je de scooter hebt opgeladen. Houdt je daarnaast aan het maximale gewicht dat je mag vervoeren. Extra belasting is niet goed voor de levensduur van de batterij.
Waar mag een elektrische scooter geparkeerd worden?
In principe zijn de parkeerregels voor e-scooters hetzelfde als die van een fiets. Elektrische scooters en brommers moeten, net zoals normale scooters en brommers, op aangegeven én veilige plaatsen geparkeerd worden. Je mag geen hinder veroorzaken voor voetgangers en overig verkeer. Je mag de elektrische scooter alleen op de stoep parkeren als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. In grote steden zijn meestal speciale parkeervakken voor scooters ingericht. Voor deelscooters gelden dezelfde regels. Parkeer je jouw deelscooter op een verkeerde plek? Dan kun je na drie foutparkeerwaarschuwingen een half jaar geen gebruik maken van de deelscooter. Als de deelscooter verplaatst moet worden, dan ontvang je ook nog eens een boete van € 50.
Helmplicht voor scooterrijders
Heb je een scooter of brommer met een geel kenteken? Dan moet je een helm dragen. Een goedgekeurde helm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer. Elk EU-land heeft een eigen cijfer. Voor Nederland is dat het cijfer 4. Met ingang van 1 januari 2023 hebben ook scooters en brommers met een blauw kenteken een scooter helmplicht. Je kunt een boete van € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm. Deelscooters en snorfietsers mogen een speed-pedelec-helm gebruiken. DIt is een comfortabele, veilige en lichtgewicht helm.