Overweeg je de aanschaf van een elektrische scooter? Slimme keuze! Elektrische scooters zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kosteneffectief. Wat als we je vertellen dat je je elektrische scooter zelfs gratis kunt rijden door hem op te laden met zonne-energie? In dit artikel richten we ons op hoeveel energie een elektrische scooter verbruikt en hoe zonnepanelen kunnen helpen om deze kosten te drukken.

Waarom kiezen voor een elektrische scooter?

We vallen als Scooter Elektrisch zijnde hier een beetje in herhaling, maar we leggen het toch graag nog een keer kort en bondig uit. Elektrische scooters winnen namelijk snel aan populariteit in Nederland, en met goede reden. Ze zijn stiller, milieuvriendelijker en vaak kostenefficiënter in gebruik dan hun tegenhangers met benzinemotor. Elektrische scooters stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en verminderen zo de luchtvervuiling, wat goed is voor onze gezondheid en het milieu. Het is bovendien goedkoper in gebruik.

Hoeveel energie verbruikt een elektrische scooter?

Om te begrijpen hoe zonnepanelen kunnen bijdragen aan het opladen van je elektrische scooter, laten we eens kijken naar het energieverbruik van deze voertuigen. Het energieverbruik van een elektrische scooter varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het model en de rijomstandigheden. Over het algemeen wordt het energieverbruik van een elektrische scooter gemeten in kilowattuur (kWh) per 100 kilometer.

De meeste elektrische scooters verbruiken ergens tussen 2 en 5 kWh per 100 kilometer. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een scooter hebt die 3 kWh per 100 kilometer verbruikt en je dagelijks 20 kilometer rijdt, je scooter 0,6 kWh per dag verbruikt. Nu kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je dagelijkse energieverbruik te dekken.

Hoeveel energie wekken zonnepanelen op?

Het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in watt-piek (Wp), wat aangeeft hoeveel energie ze onder ideale omstandigheden kunnen opwekken. In Nederland kun je rekenen op ongeveer 900 kWh per jaar per geïnstalleerde kilowatt-piek aan zonnepanelen. Dit komt neer op ongeveer 2,5 kWh per dag. Let op: dit is een gemiddelde. In de winter zal dit dus veel lager liggen en in de zomer hoger.

Laten we dus aannemen dat je elektrische scooter 0,6 kWh per dag verbruikt. Als je zonnepanelen hebt met een capaciteit van 2,5 kWh per dag, kunnen ze voldoende energie genereren om je scooter dagelijks op te laden. Bovendien houd je dan nog een flinke marge over. Dit betekent dat je je elektrische scooter in feite gratis kunt laten rijden, omdat de zonne-energie de energiekosten dekt.

Natuurlijk heb je meer energieverbruik per dag. Voor de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt om je scooter ‘gratis’ op te laden moet je dus eigenlijk de 0,6 kWh als voorbeeld boven op de rest van je verbruik rekenen. Anders verbruikt je e-scooter natuurlijk in feite energie die je anders ergens anders voor had gebruikt waardoor het eigenlijk geen besparing is. Verbruikt je scooter dus zoals in het aangegeven 0,6 kWh per dag, dan heb je ongeveer 250 Wp extra aan zonnepanelen nodig om gratis te rijden. Een modern zonnepaneel levert echter al snel 350 Wp per stuk, waardoor eentje extra doorgaans genoeg is om je elektrische scooter gratis te rijden.

Huizen met zonnepanelen

Andere voordelen van zonne-energie gebruiken voor je e-scooter

  • Kostenefficiënt: Door je elektrische scooter op te laden met zonne-energie, bespaar je aanzienlijk op je energierekening. Zonne-energie is gratis (buiten de aanschaf van de PV-panelen natuurlijk) en hernieuwbaar.
  • Milieuvriendelijk rijden: Elektrische scooters zijn al milieuvriendelijk, maar met zonne-energie wordt je rit nog duurzamer. Je vermindert je ecologische voetafdruk en helpt de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet: Je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelingen in de energieprijzen. Dit biedt meer financiële stabiliteit.

Hoe krijg ik zonnepanelen op mijn dak?

Als je geïnteresseerd bent in gratis elektrisch rijden met behulp van zonnepanelen, is de eerste stap het aanvragen van een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door contact op te nemen met een gerenommeerd zonnepanelen bedrijf dat je kan helpen bij het ontwerpen en installeren van het systeem dat het beste bij je behoeften past. Uiteraard is het slim om een prijsvergelijking te doen. Wij zijn fan van Offerte.nl, waar je op basis van jouw gegevens een vergelijking krijgt van de beste prijzen. Je ontvangt meerdere offertes, waardoor je gemakkelijk kunt vergelijken.

Kies de ideale elektrische scooter

Nu je begrijpt hoe je je elektrische scooter gratis kunt laten rijden met zonne-energie, is het tijd om de juiste scooter te kiezen. Er zijn veel geweldige e-scooter aanbiedingen beschikbaar in Nederland. We helpen je graag om het ideale model voor jou te vinden in onze elektrische scooter koopgids. Meteen door naar de beste aanbiedingen van het moment? Gebruik dan onderstaande knop om direct prijzen te vergelijken.

Begin morgen met gratis rijden!

Elektrische scooters zijn de toekomst van milieubewust transport. Door je elektrische scooter op te laden met zonne-energie, kun je niet alleen je kosten minimaliseren, maar ook bijdragen aan een schonere en duurzamere wereld. Het is een win-winsituatie voor jou en het milieu. Dus waar wacht je nog op? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan voor zonnepanelen en ontdek hoe je jouw elektrische scooter kunt laten rijden op gratis, milieuvriendelijke energie!