Op 1 januari 2023 ging de helmplicht voor snorscooters in (25 km/u scooters). Dat betekent dat je voortaan een helm op iedere (elektrische) scooter moet dragen. Benieuwd wat het je gaat kosten als je de regel aan je laars (eh, hoofd) lapt? We vertellen je over de boete voor rijden zonder helm.

Boete rijden zonder helm 2023

De boete voor zonder helm rijden in 2023 bedraagt €100. Daar komt nog €9 aan administratiekosten bovenop. Dit is dezelfde boete als wanneer je een bromfiets (45 km/u scooter) bestuurt zonder helm.

De boete voor scooter rijden zonder helm bedraagt in 2023 dus in totaal €109 inclusief administratiekosten.

Boete zonder helm achterop scooter

Hoe zit dat met de boete voor geen helm op de scooter als je als bestuurder iemand mee achterop neemt die geen helm draagt? Ook dan kan degene die geen helm draagt bekeurd worden.

De boete voor het niet dragen van een helm op een scooter komt voor de rekening van degene die geen helm draagt. Niet per se voor de bestuurder van de scooter dus. Er is een uitzondering wanneer het om een kind onder de 12 jaar gaat. De boete voor kinderen zonder helm onder de 12 jaar komt voor rekening van de bestuurder.

Boete voor rijden zonder helm – hoe gaat dat?

Wie weet heb je het geluk dat je niet gepakt wordt zonder helm. In dorpen is deze kans wat groter dan in de stad. Word je gespot? Grote kans dat je staande wordt gehouden. Normaal gezien gaat dat als volgt in zijn werk.

  1. Politie vraagt je om te stoppen (of rijdt je klem) – staandehouding
  2. Vaak wordt aan de bestuurder zowel het kentekenbewijs als het rijbewijs gevraagd
  3. De boete zonder helm rijden wordt in het systeem gezet
  4. Er wordt gevraagd of je een reden wilt geven voor het rijden zonder helm
  5. Binnen enkele weken valt de boete bij je thuis op de mat

Kwijtschelding boete zonder helm rijden

Mogelijk vraag je je af of je in beroep kunt gaan tegen de boete voor geen helm dragen. In principe heeft dat geen zin, omdat je de regels niet volgde. Toch geldt er een uitzondering! Die geldt als de politie niet de juiste werkwijze voor boetes uitschrijven hanteert.

In praktijk wil dat zeggen dat als de politie je niet staande heeft gehouden en je toch een boete krijgt, de boete vaak kwijtgescholden kan worden. De agent (of de BOA van de gemeente) moet hierbij duidelijk aangeven waarom staandehouden redelijkerwijs geen optie was, bijvoorbeeld omdat je vluchtte voor de politie. Is dit niet het geval? Dan is er een kans dat je van de boete af kunt komen door deze aan te vechten.

Hoe boete zonder helm aanvechten? Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met een partij als Boete.nu. Zij vechten het voor je aan als er een kans op succes is.

Uitzondering scooter boete zonder helm rijden – gordel

Voor scooters is deze regel in principe niet van toepassing, maar als je een brommobiel rijdt dan hoef je mogelijk geen helm op, mits je een gordel draagt (voor trikes gelden weer andere regels). In artikel 60 lid 2 sub d RVV 1990 staat het beschreven. Alle regels en uitzonderingen kun je nalezen in artikel 60 via de Overheid.

Boete helm niet vast

Draag je wel een helm? Dan kun je alsnog een boete krijgen! De wetgeving voor boete zonder helm richt zich namelijk op het niet dragen van een (goed passende) helm. En wanneer je de helm niet vast maakt, dan ‘past deze niet goed’.

Mogelijk geeft de politie je een waarschuwing, maar in principe hebben ze het recht om ook hiervoor een boete van €100 + €9 administratiekosten uit te schrijven. Zorg dus dat je je helm op de juiste manier draagt.

Boete niet gekeurde helm

Is elke helm voor de helmplicht goed? Nee, je dient namelijk een goedgekeurde bromfietshelm of goedgekeurde speedpedelec-helm te dragen.

  • In een goedgekeurde bromfietshelm staat een cirkel met een hoofdletter E erin. Daarachter staat een cijfer (4 voor Nederland, ieder cijfer staat voor een ander EU-land). Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen.
  • Een goedgekeurde speedpedelec-helm heeft de markering NTA 8776:2016. Let op dat je deze niet mag dragen op een bromfiets (45 km/u).

De politie heeft het recht om je een boete te geven ondanks rijden met helm als de gedragen helm niet aan de eisen voldoet.

Boete rijden zonder helm voorkomen

Die rijden zonder helm boete van €109 wil je natuurlijk liever voorkomen. Veel helmen zijn bovendien stukken goedkoper dan de boete zelf. Heb je nog geen gekeurde helm op de kop getikt? Lees dan ons artikel met helm kopen tips of ontdek via de knop direct de beste aanbiedingen.

TIP: Wist je dat veel jeugd kiest voor een elektrische fatbike? Deze kunnen ook 25 km/u rijden met hulp van een elektromotor, maar hierbij is een helm niet verplicht.