De elektrische scooter is niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. De laatste jaren is de verkoop van e-scooters explosief gestegen. Zo worden er inmiddels wel tienduizenden exemplaren per jaar verkocht. Niet zo gek, want op een scooter ben je snel op je bestemming. Daarnaast kun je er op warme dagen ook heerlijk op toeren. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat een elektrische scooter voldoet aan de geldende milieueisen en je kosten bespaart op brandstof. Bovendien is er veel minder onderhoud nodig dan bij een benzinescooter. Een e-scooter is dus een uitstekende keus als je gebruik wil maken van een klimaatvriendelijk vervoersmiddel én geld wilt besparen. In dit artikel vertellen we je aan de hand van een top 8 graag meer over de beste scooter accessoires voor een ideaal gebruik van jouw e-scooter.

1. Scooterhelm

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor alle bestuurders van scooters en brommers en hun bijrijders (ook bij een 25 km/u scooter). Door het invoeren van deze strenge plicht, wil de overheid de kans op (ernstig) hoofdletsel bij verkeersongelukken drastisch verminderen. Dit betekent dat iedereen die met de e-scooter op pad gaat, altijd een helm moet dragen. Het uitzoeken van een goede helm is niet makkelijk. Behalve het feit dat helmen in diverse kleuren verkrijgbaar zijn, verschillen ze ook in type, veiligheid en pasvorm. In de winter is het belangrijk dat een helm goed ventileert, maar ook genoeg warmte vasthoudt. Met het oog op regen en harde wind is een vizier juist in de koude maanden onmisbaar. Zeker als je e-scooter geen windscherm heeft. In de zomer wil je een open helm die genoeg lucht doorlaat om zweten tegen te gaan. Ook een afneembaar vizier is in de warme maanden fijn. Ongeacht het seizoen moet een helm goed passen om jouw hoofd zo goed mogelijk te beschermen op het moment dat het nodig is. Een integraalhelm of systeemhelm is de beste keus als je bescherming het belangrijkste vindt.

In een eerder artikel gaven al tips voor het vinden van de beste scooterhelm voor jou.

2. Telefoonhouder

Een smartphone gebruiken in het verkeer kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Rijd je met je e-scooter ergens heen en heb je navigatie nodig? Dan is een smartphone wel super handig. Om veilig je bestemming te bereiken, kun je jouw scooter pimpen met een telefoonhouder. Op die manier houd je je handen aan het stuur en je ogen op de weg terwijl de smartphone je door de omgeving navigeert. Een telefoonhouder wordt altijd zo gemonteerd dat je goed op het dashboard van je e-scooter kunt kijken. Let ook goed op of de houder onder de achteruitkijkspiegels vastgemaakt kan worden. Op die manier zitten ze niet in de weg en houd je overzicht op het overige verkeer. Ook wil je graag goede kwaliteit, zodat hij niet onderweg kapotgaat en je telefoon goed vastzit.

Wil je graag een goede telefoonhouder? Emounting.nl is een specialist voor alles op het gebied van elektronica bevestigen op vervoersmiddelen. Hun keuzegids vertelt je precies welke telefoonhouder er bij jouw telefoon past en op jouw scooter gemonteerd kan worden.

3. Rugsteun

Ben je op zoek naar brommer accessoires om lekker te ontspannen tijdens een scootertrip? Overweeg dan eens om een rugsteun aan te schaffen. Als het buiten lekker weer is, is het verleidelijk om een grote toer te maken. Met een e-scooter kun je immers gemakkelijk overal heen. Een nadeel is dat je na een tijdje behoorlijk verkrampt op je scooter zit. Zeker voor je bijrijder is dit vaak het geval door het stilzitten tijdens de rit. Een rugleuning geeft wat verlichting aan de persoon die met jou meerijdt. Dankzij een steun kun je jouw vriend(in) of geliefde dus met gerust hart meenemen op een lange(re) scootertoer!

4. Topkoffer

Op zoek naar nog meer handige scooter onderdelen? Een topkoffer is een handige toevoeging aan jouw e-scooter als je van plan bent lange ritjes te maken. Terwijl je normaal gesproken niet zoveel spullen mee kunt nemen, is dit met een topkoffer wel het geval. Ook als je in plaats van de auto, de e-scooter wil pakken om boodschappen te halen, is zo een koffer een must-have. Je bent zo lekker milieuvriendelijk bezig, en vervoert je boodschappen daarnaast veilig naar huis. Een topkoffer biedt zeer veel ruimte. Zo kun je er een helm in kwijt (handig met de helmplicht!), boodschappen, reisspullen en wat je allemaal nog meer nodig hebt. Een topkoffer wordt achterop de e-scooter gemonteerd. Er zijn verschillende soorten en maten. Je kunt de koffer helemaal achterop de scooter monteren, of wat meer naar voren. In het eerste geval heeft je bijrijder meer zitruimte. In het tweede geval fungeert de topkoffer naast opbergruimte als relaxte rugsteun voor je bijrijder.

5. Beschermhoes

Als je e-scooter veel buiten staat, ook in de regen, is het verstandig om een beschermhoes aan te schaffen. Weersomstandigheden als regen, wind, hagel, sneeuw, maar ook warmte laten hun sporen na op je scooter. Het vervoersmiddel raakt aangetast en kan zelfs verkleuren. Je kunt dit voorkomen door je e-scooter te beschermen met een hoes. Een beschermhoes is waterdicht en bestand tegen diverse weersomstandigheden. Vaak is de hoes zo ruim dat een scooter met windscherm en topkoffer er met gemak door kan worden ingepakt.

6. E-pump

Zijn de banden van je e-scooter een beetje zacht? Met een e-pump kun je ter plekke je banden weer oppompen. Dit digitale apparaatje werkt op oplaadbare batterijen en heeft enkele ingestelde waardes die je op een display af kunt lezen. De pomp stopt wanneer de banden weer op de juiste spanning zijn. Behalve de banden van je e-scooter kun je met een e-pump ook luchtbedden, ballen en bijvoorbeeld zwembandjes oppompen.

7. Scooterslot

Wanneer je je scooter ergens neerzet, raden we je aan om hem goed op slot te zetten. Er zijn tegenwoordig veel soorten sloten op de markt. Voor veel scooter verzekeringen is het bovendien noodzakelijk om minimaal een goedgekeurd ART3 slot te gebruiken. Doorgaans ben je niet verzekerd tegen diefstal zonder een dergelijk goedgekeurd slot. Het is verstandig hiervoor je verzekeringsvoorwaarden na te lezen.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten beugel- en kettingsloten. Er zijn zelfs elektrische sloten verkrijgbaar. Wil je jouw scooter thuis veilig op een vaste plek neerzetten? Ga dan voor een muur- of grondanker.

8. Extra accu

Een elektrische scooter rijdt op een accu. Hoewel de accu een behoorlijk lange tijd meegaat, zul je merken dat hij op den duur sneller leeg is. Als je scooter de maximumsnelheid niet meer kan halen, is dat eveneens een teken dat de accu vervangen dient te worden. Bovendien is het vaak mogelijk een tweede accu in je e-scooter te plaatsen. Hierdoor kun je de actieradius verdubbelen wanneer deze aan de krappe kant is. Een extra accu is dus zeker geen overbodige luxe en mag dan ook niet ontbreken op dit lijstje van scooter musthaves. De kosten van zo’n extra accu verschillen per scooter. Bovendien is dit niet bij iedere e-scooter mogelijk.