Eerder gaven we je al tips bij een elektrische scooter kopen en vertelden we je over het alternatief: elektrische fatbikes. Maar wat nu als je iets zoekt wat tussen een scooter en een motor in ligt en ook nog eens zuinig rijdt? Dan is een elektrische motorscooter wellicht iets voor jou

Wat is een elektrische motorscooter?

Een motorscooter is een voertuig wat dus in feite een combinatie is tussen een gewone scooter en een motorfiets. Het is in feite een motor die eruitziet als een scooter, waardoor hij comfortabel zit, wendbaar is en opbergruimte heeft.

Stel je nu voor dat die motorscooter en een elektrische auto een baby zouden krijgen. Dat is dan de elektrische motorscooter, de motorscooter met een elektrische twist. Je laadt een elektrische motorscooter op aan het stopcontact, waardoor je dus niet meer naar een pomostation hoeft. Hij heeft geen uitstoot en maakt geen lawaai, wat het een ideaal voertuig maakt voor in de stad. Een elektrische motorscooter is per kilometer goedkoper om te rijden en heeft bovendien veel minder onderhoud nodig dan een reguliere motorfiets.

Hoe hard mag een motorscooter?

Een motorscooter rijdt op de openbare weg, net als een auto, en dus niet op het fietspad. Hoe hard de motorscooter vervolgens mag rijden, is afhankelijk van de verkeersregels op de plaats waar je rijdt. Net als bij een auto of motor moet je dus simpelweg op de verkeersborden letten hoe hard je mag. Een motorscooter mag bovendien op de snelweg rijden, het is echter wellicht niet erg comfortabel voor lange afstanden. De motorscooter is meer geschikt voor in en buiten de bebouwde kom.

Hoe hard een motorscooter kan is afhankelijk van het vermogen. Een 125cc motorscooter kan 90 tot 100 kilometer per uur halen, terwijl een 300cc motorscooter de 140 tot 150 wel haalt. Een elektrische motorscooter heeft doorgaans een topsnelheid van zo’n 70 tot 100 kilometer per uur. Ze zijn dus langzamer dan een motorfiets, wat ook direct het grootste nadeel ervan is.

Motorscooter voordelen

Nu zul je je wellicht afvragen of een motorscooter dan niet een gevalletje net niet is, want het moet de verkeersregels volgen van een auto of motor, maar heeft niet dezelfde topsnelheid. Toch zijn er veel voordelen om een motorscooter te gaan rijden:

 • Bij een motorscooter zit je rechtop, net als bij een gewone scooter. Dit is een zithouding die vaak als comfortabel wordt gezien dan het voorover hangen op een motor.
 • Bij een motorscooter hoef je niet te schakelen, bij een elektrische scooter hoef je sowieso nooit te schakelen.
 • Motorscooters hebben meer vermogen dan een gewone scooter, waardoor je er ook bijvoorbeeld op de 80-wegen buiten de bebouwde kom mee mag rijden. Wanneer je regelmatig van de ene naar de andere plaats rijdt, ben je er doorgaans dus sneller dan met een gewone scooter.
 • Motorscooters zijn wendbaarder dan een motorfiets. Ze zijn kleiner en nemen dus ook minder ruimte in.
 • Motorscooters hebben doorgaans net als een gewone scooter opbergruimte onder het zadel, dit is handig om bijvoorbeeld je helm op te bergen.
 • Een elektrische motorscooter is vaak goedkoper dan een reguliere motor.

Welke rijbewijs voor motorscooter?

Vaak is er wat onduidelijk welk rijbewijs je nodig hebt om op een (elektrische) motorscooter te mogen rijden. Niet zo gek ook, want die regel is veranderd. Het werkt als volgt:

 • Met het rijbewijs A (motorrijbewijs) mag je alle (elektrische) motorscooters besturen, ongeacht het vermogen.
 • Autorijbewijs (rijbewijs B) behaald vóór 19 januari 2013, dan mag je op een motorscooter rijden met dit rijbewijs als het een trike of MP3 LT-motorscooter is.
 • Autorijbewijs (rijbewijs B) behaald ná 19 januari 2013, dan moet je het rijbewijs A (motorrijbewijs) halen.
 • Met het rijbewijs A1 mag je een elektrische motorscooter of elektrische motor berijden met een vermogen beperkt tot maximaal 11 kW.
 • Met het rijbewijs A2 mag je een elektrische motorscooter of elektrische motor berijden met een vermogen beperkt tot maximaal 25 kW.

Op een motorscooter mag je dus in geen geval rijden met een scooterrijbewijs, helaas. Een elektrische motorscooter is op papier een motor, geen scooter. In sommige gevallen is een autorijbewijs dus wel geldig.

Elektrische motorscooter kopen: welke?

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een elektrische motorscooter, dan is het belangrijk dat je kiest voor een kwalitatief goed model van een bekende fabrikant. Je wilt immers niet aan de kant komen te staan met stukken. Bij Scooter Elektrisch hebben we een duidelijk favoriet van het merk Ecooter die je absoluut zou moeten overwegen bij de aankoop van een elektrische motorscooter. Dit is de Ecooter E2 M.