Ga je tegenwoordig de weg op, dan moet je rekening houden met files en wegwerkzaamheden, maar daarnaast betaal je ook een hoge benzineprijs, verzekeringen, onderhoud aan je auto en soms zijn er ook nog weinig beschikbare parkeerplaatsen… Kortom, misschien kunnen we anno 2022 beter kijken naar een ander transportmiddel. Je kan natuurlijk kiezen om de fiets te nemen, maar dat moet je wel willen en als je een eindje moet fietsen loop je de kans om bezweet aan te komen.

Een goed alternatief is de elektrische scooter. Er wordt echter vaak onterecht gedacht dat dit erg duur is, we vertellen je graag hoe dat zit.

Wat kost een elektrische scooter kopen?

Je hebt natuurlijk verschillende soorten e-scooters en modellen, waarbij de prijs behoorlijk kan verschillen. Een goedkope elektrische scooter vind je al rond de €1500. Wil je echter een absoluut topmodel, zoals de Vespa Elettrica, dan ben je een stuk duurder uit. Grofweg zijn daarmee prijzen tussen de €1500 en €7000 gangbaar. Als graadmeter: de IVA E-GO S4, door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste koop, kost ongeveer €2000 exclusief accessoires. Daarnaast heb je ook een helm en een slot nodig.

Wist je echter dan het naast direct het volledige bedrag betalen het soms ook mogelijk is om in termijnen te betalen? Dat kan bijvoorbeeld via Voordeelscooters.nl. Hierdoor kun je je gewenste scooter kopen zonder daarvoor eerst te moeten sparen, maar door maandelijks af te betalen. Let er wel op dat je hier vrijwel altijd met rente te maken zult hebben, waardoor de aankoop onderaan de streep duurder is.

Wat kost een elektrische scooter per maand?

Naast het kopen van de elektrische scooter zelf en een eventuele maandelijkse afkooptermijn, zijn er natuurlijk nog meer kosten die erbij komen kijken.

  • Als eerste is er de scooter verzekering. Net als een auto moet een scooter verzekerd zijn om op de openbare weg te mogen rijden. Hoeveel kost dit dan? Dat is onder andere afhankelijk van de waarde van de scooter en het model. Wel kunnen we een gemiddelde meegeven van de verzekeringskosten per maand. Koop je een nieuwe scooter, dan kost een WA-pakket je zo’n €20 per maand. Kies je liever voor een WA+ pakket, dan betaal je hier gemiddeld €30 per maand voor. Ben je liever extra verzekerd, dan kan je kiezen voor een all risk-verzekering. Hiervoor betaal je gemiddeld €50 per maand. Tweedehands is het echter al mogelijk je scooter te verzekeren voor enkelen euro’s per maand. Zeker weten wat het voor jou kost? Vergelijk dan hier scooterverzekering prijzen.
  • Daarnaast moet er natuurlijk ook betaald worden voor de brandstof, elektriciteit in dit geval. Een energiezuinige scooter gebruikt zo’n 3 kWh per 100 km. Een scooter die veel minder zuinig is, kan wel 6 kWh per 100 km verbruiken. Dat zegt je misschien nog niet zoveel en doordat de energieprijzen momenteel enorm schommelen is het ook lastig hier uitspraken over te doen. De gemiddelde prijs in augustus 2022 was €0,58 euro. Deze prijs is dan de prijs inclusief alle belastingen. Dit betekent dat de prijs schommelt tussen grofweg €1,74 per 100 km en €3,48 per 100 km. Dit is een gemiddelde prijs uiteraard en is sterk afhankelijk van de huidige elektriciteitsprijzen en je energiecontract. Heb je een vast contract, dan zal je vaak iets minder betalen.
    Vergelijken we met benzine, dat zien we dat een scooter gemiddeld 1 liter op 35 kilometer verbruikt. Met de huidige gemiddelde prijs van €2,10 per liter kost rijden op benzine je zo’n €6 per liter, twee tot drie keer zoveel dus!
  • Aan onderhoud ben je met een elektrische scooter veel minder kwijt dan een scooter op benzine, er zijn simpelweg veel minder slijtageonderdelen. Het is wel verstandig om je banden, remmen en accu eens per jaar of 5.000 kilometer te laten controleren.

Zoals je ziet heeft een elektrische scooter juist veel financiële voordelen ten opzichte van benzine, terwijl de aanschafkosten vergelijkbaar zijn! Wil je meer weten over een elektrische scooter kopen? Lees dan onze keuzegids voor een elektrische scooter kopen!