Een elektrische fatbike is een elektrische fiets met extra brede banden, een krachtige elektromotor voor trapondersteuning en een bijbehorende accu. Het is een perfecte fiets voor off-road avonturen, omdat hij extra veel grip heeft en je je gemakkelijker kunt verplaatsen in moeilijk terrein. Het is ook een perfecte fiets voor langere tochten, omdat de elektrische motor je helpt. Bovendien zien e-fatbike, zoals ze ook wel worden genoemd, er ook gewoon heel stoer uit.

Wat zijn de voor- en nadelen van een e-fatbike?

Een e-fatbike heeft veel voordelen, het is in feite een elektrisch aangedreven mountainbike die is gemaakt met bredere wielen en banden voor extra grip en stabiliteit. In tegenstelling tot een elektrische snorfiets of elektrische bromfiets hoef je ook nog geen helm te dragen, je hebt geen rijbewijs nodig en er is geen verplichte verzekering. Dit terwijl de aankoopprijs vergelijkbaar is. E-fatbikes zijn bovendien avontuurlijk en worden vaak gebruikt voor off-road avonturen, zoals mountainbiken, snowbiken en zelfs beachbiken.

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen:

 • Ze zijn duurder dan een gewone fiets
 • Ze zijn een stuk zwaarder dan gewone fietsen
 • Ze hebben een relatief grote draaicirkel, waardoor ze minder prettig sturen in kleine ruimtes
 • Er is meer onderhoud nodig dan een elektrische scooter
 • De maximale toegestane snelheid met trapondersteuning is 25 km/u, terwijl elektrische scooters en speed pedelecs 45 kunnen halen

Elektrische fatbike kopen, waar moet je op letten?

Als je een elektrische fatbike wilt kopen, is het belangrijk om de volgende factoren in overweging te nemen:

 1. Actieradius: Kijk naar het aantal kilometers dat je kunt afleggen voordat je de accu moet opladen en in hoeverre dit overeenkomt met de afstanden die jij aflegt.
 2. Frame: Kies een frame dat licht genoeg is om je moeiteloos te verplaatsen, maar stevig genoeg is om je tegen schokken en stoten te beschermen. Bovendien moet het frame ook passen bij je lengte. Een te groot frame is gevaarlijk, omdat je niet goed op- of af kunt stappen en misschien niet goed bij de pedalen kan. Een te klein frame kan dan weer erg oncomfortabel zijn.
 3. Versnellingen: Kies voor een fatbike met meerdere versnellingen, zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen verschillende terreinen.
 4. Uiterlijk: Laten we eerlijk zijn, de jeugd koopt e-fatbikes ook vanwege het stoere uiterlijk. Kies daarom voor een fatbike die je ook qua uiterlijk tof vindt.
 5. Remmen: Veiligheid voor alles, bespaar daarom niet op de remmen.
 6. Prijs: Uiteraard is ook prijs van belang. Je wilt natuurlijk een kwalitatief goede fiets, maar dat betekent niet dat deze een enorm prijskaartje moet hebben. Neem voor goede kwaliteit een prijskaartje van zo’n €2.000 als maatstaf.

Wat is beste elektrische fatbike?

De beste elektrische fatbike hangt onder andere af van persoonlijke voorkeuren en budget. Er zijn echter natuurlijk enkele zeer populaire modellen, die we graag even aan je voorstellen.

De Knaap fatbike

De Knaap fatbike is een elektrische fatbike van Nederlandse makelij die er niet alles stoer uitziet, maar ook nog eens erg comfortabel is. Er zijn verschillende modellen, waarbij met name de vering een groot verschil maakt. Hij heeft een sterke Bafang motor, waardoor hij 180 kilo kan dragen. Ook ideaal dus wanneer je met zijn tweeën rijdt (ook dankzij het achterzitje!).

Onze favoriet: de Phatfour FLX

Onze favoriet is de Phatfour FLX Fatbike. Dit is een fiets met een vlak frame met 20 inch banden, een verstelbare voorvork en stuur en een Shimano 21-versnellingsaandrijving. Het is een licht en sterk frame dat geschikt is voor het rijden op onverharde paden en bergachtig terrein. De breedte van de banden biedt extra grip en stabiliteit, waardoor het een veelzijdige en comfortabele fiets is. Kwalitatief maak je hiermee een uitstekende keuze.

Een fatbike met gashendel

Een fatbike met gashendel is een type fiets waarbij je dankzij een gashendel automatische ondersteuning krijgt. Dit betekent dat je niet meer mee hoeft te trappen, maar hij volledig elektrisch rijdt. Op de Nederlandse weg zijn deze fatbikes verboden, ondanks dat dit veel gedaan wordt, omdat ze hierdoor officieel tellen als snorfiets. Veel van deze modellen gaan bovendien veel harder dan 25 kilometer per uur. Als je gepakt wordt door de politie kun je dus rekenen op een fikse boete en bovendien ben je niet verzekerd bij een ongeluk.

Hoe snel mag een fatbike rijden?

Er is een standaard limiet van 25 km/u voor de snelheid van de ondersteuning van fatbikes, net als een gewone elektrische fiets. Officieel is er geen maximale snelheid voor een fiets, het is maar net hoe hard je kunt trappen. Boven de 25 kilometer per uur mag de elektromotor echter geen ondersteuning meer bieden. Opvoeren wordt wel veel gedaan met elektrische fatbikes, maar net als bij scooters is dit verboden en kun je een probleempje hebben bij een eventuele controle.