De afgelopen decennia zijn mensen een stuk milieubewuster geworden, ook qua reizen en vervoer. Door die ontwikkeling hebben we inmiddels steeds meer oog voor de voordelen die elektrisch vervoer biedt. Voordelen zoals duurzaamheid, veiligheid en modern design. En doordat je er bovendien een relatief hoge snelheid mee kunt behalen, worden e-scooters, e-bikes en speed pedelecs steeds populairder. Daarom wordt er in de branche dan ook vol ingezet op het op de markt brengen van milieuvriendelijke en comfortabele modellen.

De speed pedelec fiets versus de elektrische scooter

Waar kies je voor? De snelle speed fiets of de e-scooter? Vanzelfsprekend is het slim om eerst de voor-en nadelen van beide tweewielers te vergelijken, om te beoordelen welk type voor jouw situatie de beste keuze is. In dit artikel belichten we de verschillende eigenschappen van beide types. Daarnaast is het ook belangrijk de modellen onderling te vergelijken, want zaken als actieradius, laadtijd en vermogen van de motor kunnen behoorlijk van verschillen. Door die zaken zorgvuldig met elkaar te vergelijken kun je een goede afweging maken.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een fiets met elektrische trapondersteuning, vergelijkbaar met een elektrische fiets. Bij deze variant stopt de ondersteuning echter niet bij 25 kilometer per uur, zoals bij een ‘gewone’ e-bike. Door zelf mee te trappen kun je snelheden tot wel 45 kilometer p/uur bereiken. Dat maakt de speed fiets vooral populair bij mensen die wat verder van hun werk wonen of die vanuit sportieve of milieuoverwegingen liever de fiets pakken dan de auto. Een speed pedelec is op steeds meer plaatsen te verkrijgbaar, namelijk bij sommige fietsenwinkels, maar veelal online, zoals bij Profibike.

Wat houdt de term elektrische scooter in?

Een elektrische scooter, oftewel e-scooter, is een bromfiets of snorfiets, waarbij je voeten niet op de trappers, maar op de bodemplaat staan. Maar het grootste verschil zit hem in de aandrijving. In plaats van het traditionele benzine motorblok is een e-scooter uitgerust met een elektromotor, die door een accu van stroom wordt voorzien. Daarmee is de e-scooter aan een onstuitbare opmars begonnen, mede dankzij het feit dat benzine tanken dan verleden tijd is. Met een e-scooter hoef je alleen nog maar de accu op te laden voor je vertrekt!

De actieradius van e-scooters

In het verleden hadden elektrische scooters soms een negatieve klank vanwege hun geringe actieradius. Oftewel de relatief korte afstand die je met de accu van een e-scooter kon afleggen. Maar dankzij technische innovaties heeft hij tegenwoordig een veel grotere reikwijdte dan voorheen, tot ca. 85 kilometer. Je bereik is daarbij wel ook afhankelijk van andere factoren, zoals je rijstijl, je gemiddelde rijsnelheid, de leeftijd van de accu en weersomstandigheden. Het is bij sommige modellen ook mogelijk om twee accu’s te gebruiken, waardoor het bereik verdubbelt. Een voorbeeld hiervan is de IVA E-GO S4, door de ANWB uitgeroepen als beste elektrische scooter van 2022.

De voor- en nadelen van elektrische scooters

De accu in een e-scooter is het moderne alternatief van een benzinemotor. Een duurzame techniek, die de nodige voordelen biedt. De nieuwste modellen zijn stil, minder slijtagegevoelig en milieuvriendelijk zonder uitlaatgassen. Daardoor wint de e-scooter dan ook steeds meer aan populariteit. Bovendien zijn ze voordeliger in gebruik en onderhoud. Natuurlijk zijn er ook nadelen bij de elektrische variant. Zo duurt het opladen van de accu een stuk langer dan de tank volgooien. Ook de aanschafprijs e-scooter kan een dilemma zijn, want die is vaak hoger dan die van een vergelijkbaar model op benzine.

De voor- en nadelen van speed pedelecs

De keuze tussen een speed-pedelec en een scooter is vooral een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Een speed-pedelec vergt meer inspanning dan een scooter. Als je de topsnelheid van ca. 45 km. per uur wilt behalen, moet je zelf goed doortrappen, terwijl je met een scooter alleen maar ‘gas’ hoeft te geven. Daarom is een speed-fiets vooral geschikt als je sportief bent ingesteld. Voor woon-werkverkeer kan het een perfecte optie zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat de accu redelijk snel leeg is bij wat langere afstanden. Let bovendien op: soms wordt gedacht dat je beter voor een elektrische fiets kan gaan, omdat je hierbij geen helm of rijbewijs nodig hebt. Dat is bij een speed pedelec echter niet het geval! Op een dergelijke fiets die 45 km/u gaat ben je verplicht een (speciale) speed pedelec helm te dragen en bovendien moet je in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs (AM).

Prijs speed pedelec of e-scooter

De prijs van een goede, nieuwe speed-pedelec variëert tussen 4000,- en 6000,- euro. Dat zit hem met name in de grotere accu, terwijl ook de sterkere motor, duurdere onderdelen, en het design voor een duurder prijskaartje zorgen. De prijs van een scooter valt een stuk lager uit: conventionele modellen zijn al verkrijgbaar vanaf ca. 1500 euro. Elektrische scooters zijn daarmee iets duurder in aanschaf dan een benzinescooter (dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn!) en voor populaire merken als Vespa betaal je soms 5.000 euro of meer. Maar voor een goede vergelijking kijk je niet alleen naar de aanschafprijs, want een e-scooter bespaart ook kosten. Hij vergt minder onderhoud en bovendien is stroom goedkoper dan benzine. Als je veel kilometers maakt bespaar je daarmee al snel een behoorlijk bedrag op jaarbasis!

Waar moet je op letten bij kopen elektrische scooter?

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een elektrische scooter is de accu. Want er zijn diverse types verkrijgbaar, zoals de uitneembare en niet-uitneembare accu. Die eerste variant kun je thuis gewoon in het stopcontact opladen en dat is natuurlijk heel handig. Als de accu niet-uitneembaar is, dan moet de scooter dus in de buurt van een stopcontact zijn om op te laden. Daarnaast is er ook een verschil tussen lood- en lithium accu’s. Het meest voorkomende type is de loodaccu, die een laadtijd heeft van ca. 4 à 5 uur. Ze zijn wat zwaarder maar relatief voordelig. Lithium accu’s zijn kwalitatief de beste accu’s voor een e-scooter. Ze zijn licht in gewicht en hebben een korte oplaadtijd van ca. 2 uur, afhankelijk van de grootte van de accu. Bovendien zijn ze een stuk duurzamer doordat ze wel een paar duizend keer kunnen worden opgeladen.

Elektrische scooter kopen

De elektrische scooter staat voor veel mensen voor een stijlvol en milieuvriendelijk vervoersmiddel, dat niet alleen comfortabel rijdt, maar bovendien veel vrijheid biedt. Bovendien zijn de lage rij- en onderhoudskosten ideaal voor je portemonnee!

Interesse in een elektrische scooter? Bekijk dan eens onze elektrische scooter koopgids of bekijk eens een online showroom!