In de wereld van vandaag zijn de technologische mogelijkheden enorm uitgebreid. Zo bieden smartphones vrijwel alle functies die je onderweg nodig zou kunnen hebben. Wanneer je echter ergens naartoe gaat en je de weg niet kent is het echter niet echt veilig om constant met de telefoon in je hand te fietsen. Sterker nog, het is strafbaar. Navigatie voor je fiets en fatbike blijft daarmee een zeer populaire en nuttige aankoop. Het hoeft bovendien helemaal niet duur te zijn! We vertellen je graag meer over het kopen van fietsnavigatie.
Beste goedkope fietsnavigatie
Ben je simpelweg op zoek naar het navigatiesysteem voor je elektrische fiets of fatbike met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Dan raden we je de MIO Cycle 210 aan. Dit systeem is zeer gebruiksvriendelijk ontworpen en heeft een mooi en duidelijk kleurenscherm. Het wordt geleverd standaard geleverd met OpenStreetMaps en werkt via GPS. Geen gedoe, maar spring op de fiets en vertrek naar je bestemming! De MIO Cycle 210 biedt daarnaast enkele interesse extra mogelijkheden, zoals de Surprise Me-functie, opslaan van favorieten, Strava-connectie, uploaden van routes en een “waar ben ik”-functie.
Wat is fietsnavigatie?
Eerst even een korte introductie voor wie nog niet helemaal bekend is met deze systemen. Een navigatiesysteem voor de fiets is een elektronisch apparaat dat specifiek is ontworpen om fietsers (en fatbikers) te helpen bij het navigeren tijdens ritjes. Het is in essentie een fietscomputer met extra navigatiefunctionaliteiten. Het doel is om routes te plannen, locaties te markeren en in zijn algemeen te navigeren tijdens het fietsen. Eigenlijk vergelijkbaar met een navigatiesysteem in de auto, maar dan dus op de fiets. Fietsnavigatiesystemen zijn aangepast aan de specifieke behoeften van fietser, inclusief bijvoorbeeld routes via fietspaden waar een auto niet kan komen.
Fietsnavigatie wordt ook wel eens gebruikt op scooters, maar is zeker op bromfietsen niet altijd ideaal, omdat je daarmee niet overal op het fietspad mag rijden. Een scooterrijder heeft daarmee specifieke behoeften bij navigatie. Ben je hiernaar op zoek, dan helpen we je graag verder in ons artikel over scooter navigatie.
Waar let je op bij de aankoop van een fietscomputer met navigatie?
Wat zijn dan factoren op om te letten wanneer je fietsnavigatie wilt kopen? We nemen je graag hierin mee:
- Weerbestendigheid: Fietsen doe je door weer en wind, het is dus wel zo handig als je navigatiesysteem tegen een spatje kan. Ook is het prettig als hij stof- en schokbestendig is. De meeste fietsnavigatiesystemen voldoen hieraan, maar bij goedkope fietsnavigatie is het aan te raden dit toch altijd even te controleren.
- Nauwkeurigheid: Wanneer je op zoek bent naar een specifiek adres, wil je niet naar 100 meter verder om de hoek worden geleid. Het is daarom belangrijk dat je een systeem kiest met een nauwkeurige GPS-functionaliteit. Zeker als je off road gaat fietsen, bijvoorbeeld in de bossen, is dit van belang. Kies voor betrouwbare systemen zoals een integratie van Google Maps of OpenStreetMaps.
- Personalisatie: Wanneer je vanuit een bepaalde plek terug wilt fietsen naar je huis of werk, dan is het natuurlijk handig als je niet telkens het volledige adres in hoeft te voeren. Het is daarom slim voor een navigatiesysteem te kiezen met personalisatiemogelijkheden. Zo kun je je vaste adressen eenvoudig terugvinden.
- Batterijduur: Je wilt natuurlijk niet dat je op de terugweg met een lege accu komt te staan. Het komt ook nog wel eens voor dat men vergeet de navigatie uit te zetten na te zijn gearriveerd. Let daarom op de batterijduur van het systeem. Het is handig als deze in ieder geval een paar uurtjes mee kan, ook wanneer in de toekomst de efficiëntie van de batterij iets terugloopt. Sommige systemen hebben een wisselbare batterij, wat in sommige gevallen handig kan zijn.
- Connectiviteit: Ben je niet alleen een van A-naar-B-fietser, maar ben je actief bezig met fietsen als hobby? Dan is het goed om te weten dat er navigatiesystemen zijn die je bijvoorbeeld kunt koppelen aan een populaire app als Strava. Zo kun je je ritten delen met vrienden, familie en kennissen of je prestaties en ritten bijhouden.
Voor- en nadelen van fietsnavigatie
Ieder voordeel heb z’n nadeel, en dat geldt natuurlijk ook bij fietsnavigatie. We vertellen je meer over de voor- en nadelen in onze ervaring.
Voordelen fietsnavigatie:
- Legaal gebruik op de weg wanneer gemonteerd aan stuur, geen boetes.
- Nooit meer de weg kwijt.
- Eenvoudig te monteren.
- Ogen op de weg, in plaats van op je telefoon.
- Ook te gebruiken voor recreatief fietsen, zoals wielrennen en mountainbiken.
Nadelen fietsnavigatie:
- Een navigatiesysteem kan prijzig zijn en vraagt sowieso een extra investering buiten je fiets en smartphone.
- Het is soms even wennen aan de gebruikerservaring. Het is nu eenmaal weer een nieuw systeem.
- De leuke extra functies kunnen ook een afleiding zijn in het verkeer.
Fietsnavigatie kopen
Kies jij voor een navigatiesysteem op de fiets, dan zijn er dus een aantal factoren om op te laden. Voor de meeste gebruikers geven de eenvoudigere systemen echter al voldoende functionaliteiten, namelijk eenvoudig navigeren. Velen kiezen er bovendien voor om alsnog gebruik te maken van bijvoorbeeld Google Maps op de smartphone. Let er echter op dat je je smartphone niet in de hand mag houden op de fiets en een boete het gevolg is als de politie dit ziet. Een oplossing hiervoor is het monteren van een zogeheten “bike mount”, waarmee je je smartphone op het stuur van je fiets ‘klikt’, dit wordt ook wel een RAM Mount genoemd. Let erop dat deze systemen vaak geschikt zijn voor een specifieke telefoon. Wil je een smartphone op je fiets kunnen monteren? Dan is Emounting.nl dé specialist hierin.
Onze aanraders voor fietsnavigatie zijn: