Als je op zoek bent naar een scooter helm voor je elektrische scooter om je te beschermen tijdens het rijden, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste, zorg voor een helm die speciaal is ontworpen voor scooters. Deze helmen hebben een specifiek keurmerk en ze hebben vaak ventilatieopeningen om je hoofd koel te houden tijdens het rijden. Ten tweede, let op de pasvorm. Je wilt een helm die strak zit, maar niet te strak, en die je zicht niet belemmert. Let ten slotte op de veiligheidskenmerken van scooter helmen. Zoek er een met een goede veiligheidsclassificatie en zorg ervoor dat de riempjes de helm goed op zijn plaats houden bij een val. Wil jij een helm kopen voor je scooter? Lees dan zeker onze tips!

De verschillende soorten helmen op de markt

Als het gaat om scooterhelmen, zijn er een paar verschillende typen waaruit rijders kunnen kiezen.

  • Integraalhelm: De populairste scooterhelm is de integraalhelm. Dit type helm biedt de rijder de meeste bescherming, omdat hij het hele hoofd en gezicht bedekt.
  • Jethelm: Een andere helm die vaak gekozen wordt, is de jethelm. De jethelm heeft een open gezicht en geen kinstuk. Hij wordt daarom ook wel een open scooterhelm genoemd. Dit type helm is ideaal voor kortere ritten of bij het dragen van een (zonne)bril. Het is bovendien fijner bij mooi weer, omdat je de wind in je gezicht krijgt. In de winter is het dan weer kouder.
  • Systeemhelm: Tot slot kun je ook de keuze maken voor een systeemhelm. Deze helm is populair omdat hij een opklapbaar kinstuk heeft. Hij is gemakkelijk op en af te zetten en biedt een perfect zicht.

Hoe zorg je ervoor dat je helm goed past?

Een van de belangrijkste scooter accessoires is een helm voor de veiligheid, maar die werkt alleen als hij goed past. Als hij te los zit, kan hij bij een ongeluk losraken, en als hij te strak zit, zit hij niet lekker of krijg je er hoofdpijn van. Daarom geven we je graag enkele tips bij een scooter helm bestellen.

  • Meet eerst je hoofd. Dit kun je doen door een meetlint rond je hoofd te wikkelen, net boven je wenkbrauwen. Noteer de meting in centimeters en raadpleeg dan de maattabel van de scooterhelm die je overweegt.
  • Pas vervolgens de helm. Zelfs als hij volgens de tabel de juiste maat heeft, voelt hij misschien niet comfortabel aan. De helm moet vlak op je hoofd zitten en mag niet heen en weer of heen en weer schommelen. De bandjes moeten ook goed zitten, maar niet zo strak dat ze oncomfortabel zijn.
  • Vraag ten slotte iemand anders om de pasvorm van de helm voor scooter te controleren. Het kan moeilijk zijn om te zien of een helm goed zit, dus het is altijd een goed idee om iemand anders te laten kijken. Als je eenmaal een helm hebt gevonden die goed past, zorg er dan voor dat je hem goed verzorgt, zodat hij je jarenlang blijft beschermen.

Keurmerken van een scooter helm

Alle scooterhelmen moeten een ECE-label hebben. Het ECE-label is de internationale norm voor scooterhelmen, en het betekent dat de helm getest is om aan bepaalde veiligheidsnormen te voldoen. Het ECE-label kun je vinden op de achterkant van de helm, bij de onderkant. Let wel op, op dit moment (2022) moet de helm voorzien zijn van label ECE-05 of ECE-06, waarbij het laatste cijfer de jongste norm is. ECE-04 of lager voldoet dus niet meer. Wanneer je een nieuwe scooter helm koopt, zul je dit keurmerk altijd vinden in de specificaties. Overigens hebben motorhelmen hetzelfde keurmerk. Je kunt dus ook prima een motorhelm dragen op een scooter. Andersom kan ook, maar een helm voor scooters is vaak goedkoper en minder stevig, waardoor ze minder geschikt zijn voor hoge snelheden.

Draag je een helm die bij controle door de politie dit keurmerk niet blijkt te hebben, dan krijg je dezelfde boete als bij het rijden zonder helm. Hier geldt natuurlijk wel dat iets beter dan niets is, maar een scooter helm zonder keurmerk biedt onvoldoende bescherming volgens de wet.

Tips voor de verzorging van je helm

Een helm voor je brommer is een must en wordt ook verplicht wanneer je snorfiets slechts 25 km/u rijdt. Maar net als elk ander stuk uitrusting, moeten ze goed onderhouden worden om ze goed te functioneren. Hier zijn een paar tips voor het onderhoud van je scooter helm:

  1. Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat je helm schoon is. Een opeenhoping van vuil en viezigheid kan je helm er niet alleen smerig doen uitzien, maar ook problemen veroorzaken met de riempjes en de vulling. Veeg je helm na elke rit goed af en vergeet niet hem onderweg schoon te maken als het je zicht belemmert.
  2. Ten tweede, let op de conditie van de riempjes van je helm. Om te voorkomen dat hun werking verliezen of kapot gaan, is het belangrijk om ze regelmatig te behandelen met een milde zeep. Scooter helmen hebben meestal ook gewatteerde bandjes, dus zorg ervoor dat die van tijd tot tijd grondig worden gereinigd.
  3. Tenslotte, berg je helm altijd op een koele, droge plaats op als je hem niet gebruikt. Blootstelling aan extreme temperaturen kan de materialen in je helm voortijdig afbreken, dus het is het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en hem uit de zon of sneeuw te houden.

Het beschermende materiaal in een veiligheidshelm verliest zijn beschermende capaciteit na verloop van tijd. Hoe ouder de helm, hoe minder bescherming hij daadwerkelijk biedt bij een valpartij. Het is daarom verstandig een helm na 5-7 jaar te vervangen. Op dat moment is namelijk ongeveer de helft van de bescherming al verdwenen.

Waar moet een scooter helm aan voldoen?

Ook een goedkope scooter helm moet aan bepaalde criteria voldoen om de drager goed te beschermen. Ze moeten gemaakt zijn van duurzame materialen die tegen een stootje kunnen en ze moeten goed passen om te voorkomen dat het hoofd te veel beweegt bij een val. Bovendien moeten helmen comfortabele riemen hebben die ze op hun plaats houden zonder te strak te zitten. Ook moeten ze een goede zichtbaarheid hebben, zodat de rijder kan zien waar hij naartoe gaat. Een scooter helm kopen kan gemakkelijk online, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze in ieder geval beschikken over het veiligheidskeurmerk (

De beste helm voor je scooter uitkiezen

Zorg ervoor dat je onderzoek doet, misschien wel verschillende helmen probeert en er een vindt die zowel bij je hoofd als bij je budget past. En vergeet niet voor je helm te zorgen als je hem eenmaal hebt – maak hem vaak schoon en uit de buurt van agressieve chemicaliën of extreme temperaturen. Met een beetje moeite kun je je helm er jarenlang als nieuw uit laten zien. Ga er nu op uit en begin met winkelen!