Elektrische scooter kopen

Overweeg je om een elektrische scooter te kopen en ben je benieuwd waar je op moet letten? Dan zit je goed op ScooterElektrisch.nl. Wij loodsen jou door alle opties en kenmerken heen. Na het lezen van deze uitgebreide koopgids ben je goed voorbereid voor het vinden van de beste elektrische scooter die bij je past.

Beste koop elektrische scooter volgens de redactie

Bij Scooter Elektrisch adviseren we na onze testen de IVA E-GO S4 als beste koop in het elektrische scooter segment. Deze scooter combineert goede prestaties en een krachtige motor met een erg aantrekkelijke prijs. Hij is bovendien beschikbaar in verschillende kleuren, voor ieder wat wils dus!

  • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Mogelijkheid voor tweede accu die relatief goedkoop is ten opzichte van andere merken.

  • Grote actieradius van maximaal 70 kilometer
  • Afwerking kan hier en daar beter

Waarom elektrische scooter kopen?

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink in opkomst en wordt naar verwachting de komende jaren alleen maar populairder. Elektrische fietsen en auto’s, om de scooters niet te vergeten. Met een e-scooter verplaats je je razendsnel zonder moeite, zeker in de stad. Het scheelt je heel wat aan brandstofkosten en is ook nog eens een goede keuze voor het milieu.

In steeds meer steden in Nederland worden oude scooters en brommers verboden (milieuzone) en vanaf 1 januari 2025 is het zelfs bij wet niet meer mogelijk om een nieuwe snorfiets op benzine te kopen. Nog een goede reden om over te stappen op het duurzamere elektrisch model.

E-scooter voordelen

  • Lage kosten per kilometer
  • Hebben weinig onderhoud nodig
  • Geen startproblemen: motor altijd klaar voor gebruik
  • Verkrijgbaar in 25 km, 45 km en 90 km per uur
  • Zijn eenvoudig en goedkoop thuis op te laden
  • Geen last van benzine scooter milieuzones
  • Duurzaam & milieuvriendelijk!

Zitten er ook nadelen aan een elektrische scooter kopen? In principe niet echt, mits je met een aantal zaken rekening houdt. Zo dien je de accu tijdig op te laden: met een scooter op accu kun je minder kilometers afleggen dan met een volle benzinetank. Daarnaast zal je de accu na verloop van tijd moeten vervangen.

Elektrische scooter soorten

E-scooters zijn verkrijgbaar in tal van merken en modellen. Neem eens een kijkje op onze e-scooter merkenpagina of onze webshop om ze te vergelijken. Grofweg kunnen we ze daarnaast opdelen in de maximum snelheid die ze kunnen rijden.

Elektrische scooter 25 km/h

Ook wel e-scooter, elektrische snorscooter, elektroscooter, snorscooter elektrisch, snorfiets elektrisch of elektrische snorfiets genoemd.

Elektrische scooter 45 km/h

Ook wel e-brommer, elektrische bromfiets, brommer elektrisch, elektrische brommer of elektrische bromscooter genoemd.

Elektrische scooter 90 km/h

Wordt een elektrische motor(fiets), e-scooter motor of elektrische motorscooter genoemd.

Onze partners

scooters vergelijken

Tips e-scooters vergelijken

Allereerst moet je beslissen of je een e-scooter van 25 km of 45 km per uur wilt. Het goede nieuws is dat veel scooters verkrijgbaar zijn in beide uitvoeringen. Heb je dus al een pareltje op het oog? Dan is de kans groot dat je alsnog kunt kiezen qua snelheid. Heb je nog geen idee welke e-scooter bij je past? Doe je voordeel met onderstaande e-scooter kopen tips!

Welke e-scooter snelheid?

Lekker snel verplaatsen of op je gemakje door de stad rijden? Het is een persoonlijke keuze of je voor een model van 25 km/u of 45 km/u gaat. Onderstaande factoren kunnen je helpen bij het maken van deze beslissing. E-scooter Nederland regels:

  • Een elektrische snorscooter van 25 km/u rijdt op het fietspad*, tenzij er geen fietspad aanwezig is, dan rijden ze op de rijbaan. Een helm dragen is verplicht sinds 1 januari 2023.
  • Een elektrische bromscooter van 45 km/u rijdt op de rijbaan binnen de bebouwde kom*, en op het fietspad buiten de bebouwde kom, tenzij anders aangegeven. Je bent verplicht om een helm te dragen.

*Uitzondering e-scooter Amsterdam Ring A10: Een elektrische scooter in Amsterdam dient binnen de Ring A10 op de rijbaan te rijden (geen fietspad). Een helm is verplicht (geen fietshelm, wel ECE-keurmerk helm). Deze regel is om veiligheidsredenen ingevoerd, om doorstroming te stimuleren en té drukke fietspaden te voorkomen. Mogelijk volgen er in de toekomst nog meer van deze zones.

Accu elektrische scooter & actieradius

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf stelt bij het kiezen van een e-scooter is welke accu en motorcapaciteit je wenst. Dit is van belang, want hoe hoger de capaciteit, hoe meer kilometers je kunt rijden. De afstand die je kunt rijden zonder op te laden wordt ook wel de actieradius genoemd.

De actieradius verschilt per e-scooter en varieert in de meeste gevallen ergens tussen de 30 en 70 kilometer. Afhankelijk van welke afstanden je meestal rijdt is dit iets om je keuze voor een bepaald model op te baseren. Je kunt er daarnaast voor kiezen om een tweede e-scooter accu aan te schaffen, of zelfs in te bouwen in je e-scooter (dubbele accu). Zo weet je zeker dat je nooit zonder power staat.

Vervangen van de accu

Bij je aankoop is het ook alvast slim om te kijken wat de verwachte levensduur van de accu is én wat het vervangen ervan kost. Want lijkt een bepaald model e-scooter op het eerste oog wellicht erg voordelig? Dan zou hij door een accu die snel aan vervanging toe is én duur is, over een aantal jaren mogelijk stukken duurder uit kunnen komen. Algemeen geldt:

  • Silicium-gel loodaccu: relatief goedkoop, maar na verloop zal de actieradius dalen. Wordt vaak binnen twee jaar vervangen.
  • Lithium-ion-accu: is wat prijziger, maar gaat tot vier keer langer mee dan de loodaccu. Ze zijn lichter en hoeven dus minder vaak vervangen te worden.

Aantal personen

Niet alle elektrische scooters zijn geschikt om een passagier mee te nemen. Je maakt dus de keuze tussen een eenpersoons e-scooter en een tweepersoons e-scooter.

Het voordeel van een elektrische scooter 1 persoon is dat deze compacter is: de ruimte waar normaal de tweede passagier zou kunnen zitten wordt veelal gebruikt voor een koffer. Op die manier heb je meer opbergruimte.

Het voordeel van een elektrische scooter 2 personen is dat je twee mensen kwijt kunt. Gezellig samen naar de bestemming, dat kan wel zo handig zijn. Deze modellen hebben dus niet altijd een koffer. Deze is wel los te installeren, maar daardoor wordt de scooter ook wat grover qua uitstraling.

Zithoogte

De eenpersoons e-scooters hebben vaak een wat lagere zithoogte, terwijl de tweepersoons e-scooters wat hoger zijn. Normaliter varieert de zithoogte tussen de 60 en 86 centimeter. In principe is de zithoogte niet heel erg van belang, wel heeft het invloed op de uitstraling. Mocht dit voor jou van belang zijn dan is dit iets om rekening mee te houden, maar het is dus niet voor iedereen een essentiële aankoopfactor. Ben je wat slechter ter been, dan kan een wat lager model je voorkeur genieten.

Diameter van de wielen

Vaak hebben elektrische scooter wielen een diameter van 10 tot 12 inch. Er zijn ook modellen die zelfs oplopen richting de 20 inch. Dit geeft een wat grovere look, waardoor de e-scooter qua uitstraling zelfs een beetje op een motor lijkt. Vind je het lastig om scooter te rijden en moet je veel bochten maken? Dan kunnen kleinere banden een betere keuze zijn. In geval van twijfel? Met 10 à 12 centimeter zit je eigenlijk altijd goed!

E-scooter merk en model

Mogelijk heb je een bepaalde merkvoorkeur voor je e-scooter. Wat zijn goede e-scooter merken? Bijvoorbeeld de Senzo, IVA, Vespa, Segway en NIU e-scooter. Om je een overzicht te geven van bekende elektrische scooter merken hebben we een speciale pagina aangemaakt. Bekijk alle merken of ga direct naar het aanbod van onze favoriet IVA:

De looks van je nieuwe e-scooter!

Je weet nu op welke eigenschappen en technische specificaties je moet letten, maar dat is niet het enige waar je naar ‘kijkt’. Je wilt immers wel een e-scooter met een knallend uiterlijk, toch?! We noemen hieronder een aantal factoren die bepalend zijn voor de looks van je e-scooter. Doe inspiratie op en bedenk wat bij je past.

  • Kleur: e-scooters zijn er in tal van kleuren en daarbij heb je ook de keuze uit mat of glanzend. Bedenk hoe jij wilt shinen in de straten en kies je favoriete tint.
  • Materiaal zadel: van carbon tot (kunst)leer, er kunnen verschillende soorten e-scooter zadel materialen gebruikt worden. Ga voor een extra touch door een afwijkende kleur te kiezen, zoals een zwarte scooter met bruin zadel.
  • Koplamp op stuur: sommige modellen hebben de koplamp in het stuur, anderen juist op de voorklep. Een koplamp op het stuur geeft de e-scooter retro looks!
  • Zitje of handgrepen: de passagier kan bij de tweepersoons e-scooter de handgrepen vasthouden. Sommige modellen hebben een zitje. Extra comfortabel voor de bijrijder.
  • Spaken: de ene e-scooter spaken zijn de andere niet. Veel of weinig spaken, in eenzelfde of een andere kleur? Aan jou de keus.
  • Windscherm: een e-scooter met windscherm is ideaal als je vliegjes en wind in je gezicht wilt voorkomen. Zeker ook comfortabel tijdens de wat koudere dagen.
  • Naked e-scooter: houd je niet van de plastic bouw van traditionele e-scooters? Kies dan voor de naked scooter, die veel lijkt op een snorscootertje.
  • Retro e-scooter: hip en super populair, de elektrische retro scooter. Kenmerkt zich door een grote koplamp en een kenmerkende (Italiaanse) uitstraling (bekend van Vespa).

E-scooter accessoires

Als je eenmaal je nieuwe elektrische scooter gekozen hebt, dan heb je ook nog de juiste accessoires nodig. Bijvoorbeeld een slot, windscherm, koffer of een zadelhoes. Ook een extra accu behoort tot de mogelijkheden.

Wil je op je e-scooter rijden, dan dien je ook een ECE-gekeurde helm aan te schaffen. Mogelijk worden ook de zogenoemde Speed Pedelec helmen in de toekomst toegestaan. Meer informatie en inspiratie voor het vinden van je musthaves vind je op onze speciale pagina over elektrische scooter accessoires.

E-scooter met kenteken

Overigens dien je er bij je aankoop altijd even op te letten of je een elektrische scooter met kenteken koopt. Dat is namelijk van belang, omdat je er anders niet mee mag rijden op de openbare weg. Koop je bij een Nederlandse aanbieder, dan zit het kenteken er vrijwel altijd bij inbegrepen. Koop je echter via een buitenlandse dealer, dan zou het kenteken wel eens kunnen ontbreken. Als je hem alleen als elektrische crossbrommer op eigen terrein gebruikt dan is dat natuurlijk geen probleem. Hoe dan ook, houd er wel rekening mee!

Beste elektrische scooter: onze top 4!

In deze koopgids heb je tal van tips gelezen over het vinden van de elektrische scooter die bij jou past. Wij als Expert in e-scooters delen ook graag onze aanbevolen beste e-scooters met je. Van een goedkope elektrische scooter tot luxe en retro modellen, ontdek onze top 4 beste elektrische scooters inclusief voordelen, nadelen en specificaties per model.