Elektrische fatbike kopen

Ben jij geïnteresseerd in een elektrische fatbike, maar weet je niet precies waar je op moet letten? We vertellen je graag alles over de e-fatbike . Ook vertellen we wat belangrijke factoren zijn bij je aankoop.

Beste koop elektrische fatbike volgens de redactie

Bij Scooter Elektrisch zijn we fan van het merk Phatfour (Ph4tfour). Ook deze e-fatbike is een absolute favoriet. Hij ziet er stoer uit, fietst prettig en is bovendien gemaakt van kwalitatief goede onderdelen. Check ook die dikke 20 inch banden van de FLX!

  • Sterke en betrouwbare Bafang motor
  • Actieradius maar liefst 122 kilometer!
  • Voorzien van allerlei high-tech snufjes!
  • Niet de goedkoopste fatbike, Ph4tfour heeft met de FLS+ en FLB+ modellen goedkopere varianten.

Wat is een elektrische fatbike?

Een elektrische fatbike (ook bekend als e-fatbike) is een elektrische fiets met dikke banden. Het is dus simpelweg een specifiek type elektrische fiets.

Dankzij die dikke banden heb je extra veel grip. Een fatbike is dus ook te gebruiken in bossen of bergachtige omgevingen. Die bergen hebben we in Nederland natuurlijk niet. Die trapondersteuning is echter ook lekker op heuveltjes, viaducten of om tempo te maken in de stad.

Daarnaast ziet een elektrische fatbike er stoer uit. Hierdoor is hij met name bij jongere doelgroepen erg populair.

Waarom een elektrische fatbike?

Sinds de invoering van de helmplicht voor snorfietsers wint de elektrische fatbike enorm snel aan populariteit. Bij een 25 km/u scooter hoefde je eerst geen helm op. Dat is sinds 1 januari 2023 veranderd.

Op een elektrische snorfiets moet je nu een helm dragen. Bij een elektrische fiets (en dus ook een e- fatbike) is dit echter niet nodig. Dit terwijl deze stoere elektrische fiets ook trapondersteuning tot 25 kilometer per uur heeft via een elektromotor.

Bovendien is het een fiets, waardoor een rijbewijs niet nodig is. Daarnaast is de aanschafprijs vergelijkbaar met een gewone elektrische fiets of een elektrische scooter.

Enkele voordelen van een e-fatbike zijn:

  • Je hoeft geen helm op.
  • Je hebt geen rijbewijs nodig om erop te rijden, dus ook geschikt onder de 16 jaar.

  • Verzekeren niet verplicht.
  • Je moet altijd (licht) mee blijven trappen, waardoor het beter is voor je gezondheid dan een scooter.

  • Je mag (moet) ermee op het fietspad rijden.
  • Goede grip, ook als het slecht weer is of wanneer je niet op asfalt rijdt.

Helmplicht elektrische fiets?

fatbike helm 2

Het lijkt krom; op een elektrische snorfiets moet je een helm dragen en op een elektrische fiets niet, terwijl ze dezelfde topsnelheid hebben. Er zijn twee verschillen:

  1. Een elektrische fiets heeft een elektromotor voor trapondersteuning, terwijl een elektrische scooter zelf rijdt. Het sleutelwoord is ondersteuning, want bij een elektrische fatbike moet je altijd (licht) mee trappen. Qua uiterlijk zie je dit doordat een elektrische snorfiets geen pedalen heeft.
  2. Een elektrische fiets of e-bike elektromotor mag maximaal 250 watt gebruiken, terwijl een e-scooter een krachtigere motor heeft. Ondanks dat de elektrische snorfiets ook maximaal 25 mag, trekt hij vooral sneller op. Een elektrische fiets kan wel een krachtigere motor hebben, maar is dan óf begrensd op óf het is officieel een speed pedelec. Bij deze moet je dan weer wel een helm dragen.

Dat de regelgeving dubieus lijkt is bij de instanties ook opgevallen. Ook omdat er veel ongelukken gebeuren waarbij elektrische fietsen betrokken zijn. Er wordt daarom gelobbyd voor een helmplicht op de elektrische fiets en de verwachting is ook dat deze er op termijn komt. Voor nu is dit niet zo en er is ook nog geen besluit over genomen.

Disclaimer: Je mág altijd een helm dragen en dit wordt door instanties zoals Veilig Verkeer Nederland ook aangeraden. Volgens onderzoek maakt dit de kans op hoofd- en hersenletsel na een val 60% kleiner.

Mag een elektrische fatbike harder dan 25 km/u gaan?

Sommige e-fatbikes kunnen harder dan 25 km/u, bijvoorbeeld door middel van een app. Veel moderne fatbikes hebben hiervoor slimme elektronica. Hiermee kun je zien waar de fiets is, hoe ver je gefietst hebt en hoe vol je accu is.

Soms kun je ook het wattage instellen. Deze fatbikes beschikken dan over een krachtigere motor dan eigenlijk toegestaan. Sommige modellen hebben zelfs een gashendel, waardoor je niet meer mee hoeft te trappen. Een bekend voorbeeld hiervan is het merk Super73.

Biedt de elektrische fatbike met gashendel meer dan 5 km/u aan ondersteuning? Dan is dit in Nederland echter verboden. Fietsenmakers zijn verplicht de elektromotor te begrenzen op een output 250 watt. De software (app) moet hier ook op gelimiteerd worden.

In november 2022 werd een aantal webwinkels in Nederland nog op de vingers getikt. Dit vanwege het verkopen van te snelle elektrische fietsen. Slimme trucjes voor het omzeilen van deze limieten bestaan echter altijd. Hierdoor blijft e-bikes opvoeren een populaire handel.

Is je e-bike opgevoerd? De pakkans is dan nog klein. De politie controleert niet actief op opgevoerde e-bikes. Ook is er ook geen officiële maximumsnelheid voor fietsen.

Je hebt echter wel een groot probleem als je betrokken raakt een ongeluk. Ze onderzoeken dan wel specifiek of je fiets opgevoerd is en ben je vervolgens niet verzekerd. Dit kan grote financiële consequenties hebben doordat er naast materiële schade ook medische kosten kunnen zijn.

Let op het soort elektromotor

Koop je een elektrische fatbike, dan heb je ten eerste de keuze uit een aantal verschillende merken van elektromotoren. Het is aan te raden om te kiezen voor een gerenommeerd merk zoals Bosch of Bafang, zodat je zeker bent van goede kwaliteit en een goed te onderhouden motor.

Daarnaast kan de elektromotor bij een fatbike vaak op meerdere plaatsen worden gepositioneerd: bij het voorwiel, het achterwiel of als middenmotor.

Over het algemeen wordt een achterwielmotor als de betere keuze gezien. Dit omdat er bij een middenmotor wat vertraging zit op de trapondersteuning, hij meer geluid maakt en hij bovendien meer onderhoud nodig heeft.

Wel ligt een fiets met middenmotor doorgaans beter op de weg, omdat de gewichtsverdeling natuurlijker is met een laag zwaartepunt. Een voorwielmotor is het goedkoopst, maar geeft een onnatuurlijk gevoel van vooruit worden gesleept en maakt het sturen zwaarder. Een nadeel van de achterwielmotor is dat de actieradius doorgaans lager is en het gewicht vooral achter op de fiets zit.

Bij twijfel is het slim om te kiezen voor een achterwielmotor óf een middenmotor, afhankelijk van wat je fijn vindt.

Elektrische fatbike 2 personen

Een elektrische fatbike heeft meestal een groot genoeg zadel om met twee personen op te kunnen zitten. Er zijn ook speciale fatbikes voor twee personen. Let er voor vertrek wel op dat met twee personen op één fiets zitten de fiets veel zwaarder maakt, waardoor de actieradius lager is en je waarschijnlijk een lagere snelheid haalt.

Elektrische fatbike actieradius

De accu van een elektrische fatbike heeft een actieradius van zo’n 50 tot 100 kilometer. Al zijn er natuurlijk ook modellen die minder ver of juist verder kunnen. Dit ligt dus vaak net wat hoger dan een elektrische brommer.

Let er wel op dat de actieradius die de fabrikant aangeeft onder optimale omstandigheden is. De actieradius is onder andere afhankelijk van de weeromstandigheden, het gebruik van de fiets, het onderhoud en je gewicht. De vraag is natuurlijk wel hoeveel kilometers je daadwerkelijk per ritje af gaat leggen en of een actieradius van bijvoorbeeld 100 kilometer echt noodzakelijk is.

Onderhoud

Een elektrische fatbike beschikt net als een gewone fiets over onder andere een ketting, remmen en vaak zelfs een derailleur. Voor een lange levensduur en een prettige rijervaring is het van belang dat je hem daarom regelmatig laat onderhouden. Dit kan gewoon bij een fietsenmaker.

Bij voorkeur doe je dit minimaal één keer per jaar en ook na de eerste 3 maanden of 500 kilometer. Waar een elektrische scooter zeer weinig onderhoud nodig heeft en dit een van de voordelen ervan is, gaat dit voor een e-fatbike dus niet op.

E-bike accessoires

Er zijn verschillende handige accessoires verkrijgbaar voor fatbikes. Denk hierbij aan fietstassen, houders voor een smartphone of zelfs navigatie. Ook kun je denken aan extra veiligheid door bijvoorbeeld spiegels te monteren of een helm te dragen.

Elektrische fatbike kopen

Wil je een elektrische fatbike kopen, dan kan dit eenvoudig online. Er zijn meerdere online fietsenwinkels met een groot assortiment en die hem kosteloos bij je thuis kunnen brengen inclusief garantie. Hoewel het wel mogelijk is, is een verzekering bovendien niet nodig en tenzij je een speed pedelec koopt hoef je ook geen kenteken aan te vragen.

Voor langdurig plezier is het wel verstandig een fatbike van een goed merk te kopen. Dit zijn vaak gespecialiseerde merken die je niet per se kent uit de fietsenwereld. Enkele voorbeelden zijn:

Toch liever een elektrische scooter? Lees dan onze elektrische scooter koopgids!